I fädernas spår mot lön hela dagen!

Idag är det folkfest! För alla! Kvinnor och män tävlar i Vasaloppet, världens längsta längdåkningstävling och en hyllning av Gustav Vasas flykt till Norge 1521. Tävlingen genomfördes första gången 1922 då 116 skidåkare kom till start och året därpå åkte den första kvinnan Vasaloppet. Margit Nordin (gymnastiklärare och sjukgymnast) fullföljde loppet men efter mycket uppståndelse beslutade Vasaloppskomittèn att kvinnor fortsättningsvis inte skulle få delta. Det ansågs ”för jobbigt” för kvinnor.

När jag var liten fick inte kvinnor åka Vasaloppet. sno

Det fanns naturligtvis kvinnor som trotsade förbudet och genomförde loppet (anmälda och utklädda som män). Jag minns fortfarande en TV intervju från tävlingsspåret med en kvinna som låtsades vara man. Påklistrad mustasch och ett killnamn – och en journalist som spelade med. Jag ifrågasatte aldrig om det var ok eller inte att förbjuda kvinnor. Jag tänkte inte ens den tanken.

Vasaloppets kvinnoförbud tog nästan 60 år att häva! År 1981 fick den första kvinnan efter Margit Nordin delta i Vasaloppet.  Idag är det självklart att alla som vill FÅR delta.

På tisdag är det 8 mars och internationella kvinnodagen. Och vad har det med Vasaloppet att göra kan man undra? Kanske inget – eller kanske allt! Både Vasaloppet och internationella kvinnodagen kan ger mig tankar om jämställdhet. Kvinnor tjänar idag i snitt 12,3 % mindre än män. Skillnaden minskar marginellt varje år, med det går SAKTA! För sakta! I det här tempot har dagens skolbarn blivit pensionärer innan vi närmar oss jämställda löner Sverige. Lika självklart som att kvinnor åker Vasaloppet, lika självklart ska det vara med jämställda löner. Det ska inte ta över 60 år att nå dit.

Och avslutningsvis ett Stort Grattis till alla,både kvinnor och män, som kämpar mot mål i Vasaloppet!

Ann-Sofie Gustavsson
Vice ordf Vårdförbundet avd Örebro

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!