Ungefär som Mållgan. Eller som rosa elefanter, enhörningar eller gräddtårtor utan kalorier. De har något gemensamt; de finns inte på riktigt. Precis som den här dagen. Fast den finns ju, eftersom den är just idag.
Februari har 28 dagar. Det fick vi lära oss i skolan. Men idag är det den 29:e februari.

Skottdagen är speciell. Den kommer ju i och för sig regelbundet, var fjärde år, och bortsett från att det innebär att vi faktiskt arbetar en extra dag i år, så betyder det också att kvinnor får fria, just idag! (Eh? Det får de väl alltid?) Dessutom så jobbar vi ju faktiskt gratis idag (om du inte har timlön). Bonus för arbetsgivaren alltså. Å andra sidan så ansågs Skottdagen i folktron vara en otursdag då man inte borde utföra något viktigt arbete överhuvudaget. Hmmm…….

Jag funderar på vad man skulle kunna hitta på för att få den här dagen att bli mer ”på riktigt”. Kanske dyka ner i sjukvårdsträskets djupa hav av bitterljuv, vardagsgrå realism. Vad sägs som att:
• 15 000 specialistsjuksköterskor fattas år 2035
• 233 000 personer behöver rekryteras till vård- och omsorgssektorn fram till år 2023
• Andelen äldre i befolkningen förväntas öka med 30 procent mellan 2010 och 2050, enligt SCB:s befolkningsprognos. Det innebär att en fjärdedel av befolkningen kommer att vara 65 år eller äldre år 2050.

 

Fast det kanske är enklare att vi återgår till idag. Och det är ju ingen vanlig dag.

 

6400 personer fyller år idag. På riktigt. Min Farmor har alltid hävdat att hon inte alls är så gammal, eftersom hon bara fyller var fjärde år. Men i år fyller hon alltså på riktigt. Fast bara 23.

Imorgon är det 1 mars. Det är en riktig dag, med en riktig verklighet att hantera.

 

Åsa Mörner
Som helst vill att det ska bli mars- vår i luften!

Följ avdelning Örebro i sociala medier!