Det moderna facket- utan blod, fanor och kampsånger

The_hand_that_will_rule_the_worldFacket. Fackförening. Facklig kamp. Vi mot dem.
Kriget mellan arbetsgivaren och arbetstagaren; den utsugande direktören som fjättrar sina stackars utslitna arbetare och vägrar ge dem anständiga villkor.

Nej det speglar inte nutidens organisation och det är inte modern tids innebörd av ett fackförbund. Facket har stigmatiserats och färgats rött, på grund av ett historiskt skede då fackföreningen hade en tydlig partipolitisk förankring. Det finns fortfarande fackförbund som har det, men att vara medlem i ett fackförbund betyder inte att du sympatiserar med vare sig höger eller vänster, nord eller syd. Det handlar inte om att skapa motsättningar som garanterar en storstrejk; inte heller om en strid mellan ”det onda” och ”det goda”.

Ditt fackförbund arbetar för att skapa bättre förutsättningar för ett hållbart yrkesliv och för en dräglig tillvaro när du avslutar din anställning, vare sig det handlar om en uppsägning eller pension. Och alla kan hamna i trubbel; kanske har du begått ett tjänstefel eller så är det någon som åtminstone påstår det? Ditt fackförbund finns som ett stöd och kan erbjuda juridisk profession om det behövs. Är du sjukskriven en längre tid och känner dig ensam på alla evighetslånga möten med din chef och försäkringskassan så kan någon från ditt fackförbund fungera som ett stöd och som ett par extra öron och kanske förstärka din röst i en stund då du känner dig svag.

Ditt fackförbund arbetar för att ge dig bättre villkor. Ibland kan det tyckas som att det tar alltför lång tid-varför har jag inte högre lön och varför ser mina arbetstider ut som de gör? Men stenen urholkas långsamt. Det gäller bara att inte ge upp. Och det gör vi inte.

Kriget mellan arbetsgivare och arbetstagare är slut, om det någonsin ens existerat. Vi arbetar för att villkoren ska bli bättre och erbjuder dig stöd genom vår kunskap och närvaro. Det gynnar båda parter; både chef och anställd, om de anställda trivs med sitt arbete, har en schysst arbetsmiljö och goda anställningsförmåner.  Det handlar inte om motsättningar, utan om att påverka och visa på hur fördelarna har effekt. Det är enklare att sträva efter samma mål om vi är många än att varje enskild ska driva sin egen agenda.

Du behöver inte tillhöra en viss partifärg eller ens vara intresserad av partipolitik. Du kanske till och med är chef? Eller student? Oavsett så är du välkommen som medlem hos oss; vårdens största fackförbund. Dessutom är vi en demokratisk förening som du har möjlighet att påverka. Hur vill du driva vår organisation?

Häng med! Tillsammans kan vi göra skillnad! För alla parter!

 

Åsa Mörner
Förtroendevald styrelseledamot Vårdförbundet avd Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!