Vardagshjältar i en obegriplig verklighet

Estonia, Tsunamin, discoteksbranden i Göteborg. Det brutala mordöverfallet på IKEA, Stureplansmorden och Lasermannen… och nu ett fruktansvärt överfall, misstänkt som ett hatbrott mot barn och lärare på en skola i Trollhättan.

Det är svårt att ta in när obegripliga mord och katastrofer händer. Flödet i TV, tidningar och sociala medier väller ut rapporter om händelseförloppet, analyser av hur och varför det fruktansvärda, oförklarliga kunde hända och drevet om vem eller vilka som skulle kunna pekas ut som syndabockar; vad kunde förutspåtts och hur kunde man hanterat det istället.

I all kris och katastrof, omgärdade av blod och död, bland gråt och förtvivlan, arbetar polis, brandmän och sjukvårdspersonal med att rädda liv- både med den sargade kroppen och den trasiga själen.
Det är ett jobb,de har ett arbeta att sköta. Men det vore omänskligt att inte beröras. Den kraft och energi som krävs för att professionellt hantera tragik i både stor och liten skala är obeskrivligt stor och beundransvärd.

Media rapporterar och vi försöker processa den senaste nyhetsrapporteringen. Sociala medier delar sorgsna hjärtan och startar evenemang med tysta minutrar.
Alla hjärtan och minuter i världen kan inte göra det mer begripligt eller lindra den fruktansvärda sorg som de drabbade känner.
Men ett arbete pågår; På olycksplatser och i katastrofområden, bland skrik och gråt, sirener och fotoblixtar jobbar de med att rädda. Vardagshjältar i en ofattbar värld.tree-738816_1920

 

Åsa Mörner

Följ avdelning Örebro i sociala medier!