FlyktingarEn enorm migration pågår i världen. Ord som ”Flyktingkrisen”, och ”Flyktingkatastrofen” duggar tätt i nyhetssändningarna på radio, TV och i tidningar. Människor befinner sig i kris och flyr från krig, svält och katastrof. Det är fakta.

Sverige är ett av de länder som tar emot flest flyktingar i Europa. Vi ”öppnar våra hjärtan” och sträcker ut en hjälpande hand till de som inte har det lika bra som oss. Migrationsverkets bostäder är fulla sedan länge, gymnastiksalar och andra liknande byggnader nyttjas till max, nu inrättas det tältläger med vinterbonade inredningar för att kunna ta hand om människorna som befinner sig i nöd.

Människorna som kommer hit är precis som oss. Gamla, unga, friska eller sjuka. De flesta behöver någon form av vård under sin tid i Sverige; kanske hann man inte få med sina mediciner när man flydde hals över huvud, kanske blev man sjuk eller skadad på den långa strapatsen hit, kanske insjuknar man under den tid man är här. Att drabbas av krig, att fly från sitt hem, att lämna nära och kära och att se en anhörig dödas av kulor, bomber eller minor skapar stora sår i själen.

Länets vårdinrättningar har märkt av ett ökat tryck som kan relateras till den ökade flyktingströmmen. En man med hjärtsvikt har inte fått med sin vätskedrivande medicin, en ung höggravid kvinna med värkar, en gammal kvinna som skadats i färden mot en tryggare tillvaro och det traumatiserade barnet som behöver akut psykologiskt stöd. Hur ska de redan överbelastade, underbemannade vårdcentralerna, mottagningarna och avdelningarna göra plats? Hur ska vi få dem som arbetar där att orka?

Det behövs en nationell samordning som inser det akuta, som inser att det kräver resurser, rätt kompetens och en snabb utbyggnad av vård och omsorg.
Våra hjärtan erbjuder tak över huvudet till människor i nöd. Nu behöver våra hjärnor kopplas in så vi kan erbjuda ett omhändertagande som uppfyller grundläggande humanitära behov där vård står högt upp på prioriteringslistan.

 

Åsa Mörner

Huvudskyddsombud Vårdförbundet avd Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!