Politisk sömn med risk för mardrömmar

hand-792920_1280

Mediasverige nästintill manglar ut debattinlägg och insändare från sjuksköterskor och barnmorskor som högljutt larmar om att vårdmiljön är katastrofal, både för personal, patient och anhörig. Slutsats: det krävs bättre villkor, mer resurser.

Jag berörs av alla speglingar av verkligheten från Sveriges bristfälliga vård och omsorg, och känner samtidigt en stolthet över hur professionen säger ifrån och slutligen vägrar acceptera. Jag är stolt över att vi tillsammans sätter ner foten och kräver förändring! Mitt i krisen så skapar det också en sammanhållning och en enad front där vi alla har samma strävan.

Men det finns något som kryddar extra, som blir grädden på moset när den trötta sjuksköterskekåren ropat sig hesa efter politiska insatser:

Stödet från våra kollegor från andra professioner.

Det borde räcka med våra egna larm, men uppenbarligen så gör det inte det eftersom möte efter möte med ansvariga politiker bara lett till ytterligare debattinlägg om att det inte längre funkar. Vem är det som har makten att förändra om det inte är våra förtroendevalda politiker? Men de verkar ju maktlösa när det kommer till att förbättra vården…..
Så vi är tacksamma för att få förstärkning, tacksamma för stöd från kollegor. Hoppas förstärkningen gör att det ljuder tillräckligt högt för att väcka alla sjusovande politiker som fortsätter blunda för verkligheten.

Det är dags att vakna ur Törnrosasömnen!

 

Åsa Mörner
Leg sjuksköterska och barnmorska

Följ avdelning Örebro i sociala medier!