hämta Det kan låta självklart. All kärlek är fantastisk, oavsett vem du älskar. I alla fall i Sverige. Eller?

Varför används ordet ”bög” som ett skällsord? Det handlar ju om en sexuell läggning, inte om en ond eller god person? Trots det så hör jag, alltför ofta att ”bögjävel” skriks på skolgårdar, utanför krogar och på andra ställen omkring mig.

En kostymprydd, färgkoordinerad man med en välkammad frisyr och en korrekt lagd eyeliner glider förbi mig i lunchkön och lämnar efter sig en väldoft av en riktigt god parfym. ”Haha, gud vad bögig”, hör jag framför mig från ett gäng fnissande mindre vetande.

Bögig. Vad är det egentligen? Innebär en viss stil att man är homo? Och om man är homosexuell fast inte har ”en sån stil”, är jag hetero då?

Kortklippt, praktiska skor, baggy jeans och en attityd som, alldeles galet kallas ”manhaftig”: är jag en flata då? En lesbisk kvinna? Och vad menar man med manhaftig?

Varför envisas med etiketter? Vad spelar det dig, mig och resten av världen för roll om hur någon klär sig, pratar eller vem grannen ligger med? Vad spelar det dig för roll vem jag attraheras av, vem jag älskar?

”In itself, homosexuality is as limiting as heterosexuality: the ideal should be to be capable of loving a woman or a man; either, a human being, without feeling fear, restraint or obligation”

(- Simone de Beauvoir)

Är det en man eller en kvinna? Det ser ut som en kvinna på klädstilen. Men samtidigt är det något med dragen som gör att det WeMustGrowAMustacheändå ser ut som en kille med spackel, lösnaglar och peruk. En hen.

Jaha. So what? Varför måste du veta vad som finns innanför kläderna, innanför underkläderna? Är det inte människans själ och hjärta som betyder något? Vet du vad som finns där genom att titta på en klädstil eller en frisyr? Vad spelar det dig för roll om jag inte vill bli kallad för kvinna, fast jag i dina inskränkta ögon ser ut som det? Det viktiga är väl vad jag identifierar mig som? För att inte tala om, då jag inte vill sätta någon stämpel på mig alls, då blir förvirringen övermäktig. Varken man, kvinna, bi, trans, homo, hetero…..

Bara en människa.

 

Låt mångfalden och kärleken berika din värld och se det unika och fantastiska hos dina medmänniskor. Tänk om vi alla var stöpta i samma trista och gråa uniform?  Vore så trist så klockorna skulle stanna….. Var stolt över att du är unik!

 

Åsa Mörner, unik och stolt

”Being gay is natural. Hating gays is a lifestyle choice” (– John Fugelsang)

 

Rainbow_flag_and_blue_skies

Följ avdelning Örebro i sociala medier!