Den bästa löneförhöjningen

”Min bästa löneförhöjning var när jag gick ur facket”.
Jag blir nästintill mållös och har svårt att finna svar när personer kläcker ur sig just den kommentaren. Det jag helst vill göra är att svara: – Hallå! Är NÅN hemma? Hur tänker du nu?

Vem tror DU ser till DIG och förhandlar fram ramarna för DIN lön?
Vem tror DU arbetar för högre lön? Alltid! Varje dag! Jämt!
Tror DU att arbetsgivaren skulle avsätta pengar för löneökning om de inte var ”tvungna”. Tror DU verkligen det?

Det är tack vare kollektivavtalen om lön (som ditt fackförbund förhandlar med arbetsgivaren om) som du:

  • Har rätt att prata lön varje år. De flesta som går under kollektivavtal får dessutom årlig löneförhöjning (även om vi oftast inte är nöjda med HUR mycket vi får).
  • Du kan inte få sänkt lön! Det garanterar kollektivavtalet. Tror du inte att arbetsgivaren skulle kunna sänka löner annars? Kommer ni  ihåg situationen i Grekland …
  • Kollektivavtalet förhindrar lönedumpning.

Lönedumpning är när en situation på arbetsmarknaden skapar sänkta löner. Ex om personer tar ett arbete till lägre och lägre och lägre lön. Då måste andra ta arbete till ännu lägre lön. Det kallas lönedumpning. Det är INTE bra. pengar

Vi har varit relativt förskonade i Sverige från just lönedumpning, men nu beskrivs detta fenomen i De osynliga. En artikelserie i DN som på ett tydligt skrämmande sätt tangerar lönedumpning i Sverige, maj månad 2015.  Det handlar om personer som arbetar under orimliga förhållande till LÅG lön. Arbetsplatserna har garanterat inga kollektivavtal och jag är tveksam om personerna är medlemmar i något fackförbund.

Så om du gått ur ditt fackförbund för att få en löneförhöjning  – tänk till! Den löneförhöjningen är kortsiktig och osäker. På längre sikt pratar vi risk för svagare löneavtal och potentiell lönedumpning. Personligen anser jag att det dessutom är okollegialt och egoistiskt att inte vara med i ett fackförbund.

                   Löneförhöjning, lönesänkning, lönedumpning – vilken framtid väljer vi?

 

Ann-Sofie Gustavsson
Legitimerad sjuksköterska
Vice Ordförande Vårdförbundet avdelning Örebro
Medlem i Vårdförbundet

Följ avdelning Örebro i sociala medier!