Revolt mot den ojämställda vården!

france-63022_1280

Läser Eva Franchells ledarkrönika i dagens Aftonbladet och skiftar färg. Inom loppet av 3 sekunder har hela min kropp antagit en djupt plommonlila nyans, angränsande till svart. Inte alls klädsam.

Svensk vård är ojämlik. Jo det visste jag sedan tidigare, bitterheten och frustrationen kring hur sjukvården är upplagd i vår nation har sedan länge grott i min hjärna, men i ett nafs skruvas volymen upp och förvandlar mig till ett bitskt, eldprutande odjur.

Den vård våra kära män mottar på sjukhus runt om i landet inte bara kostar mer, ger dyrare läkemedel och snabbare inläggning den bidrar även till att risken att dö vid en akut hjärtinfarkt är betydligt större om du är kvinna.

 

”En förklaring till att män kostar mer, kan vara att män får mer avancerad vård. Tidigare forskning visar nämligen att män i högre grad läggs in på hjärtavdelning, där de får optimal intensiv behandling för sin hjärtinfarkt, medan kvinnor oftare vårdas på medicinsk eller geriatrisk avdelning, där vårdnivån är avsevärt lägre ” (från sverigesradio.se).

 

Min främsta strategi brukar vara samtal, debatt och information men i det här läget har det ju bara gått för långt! Vi som identifierar oss som kvinnor borde strejka, göra revolt, skrika, gapa, fräsa och spotta tills vi får en jämlik behandling på alla nivåer och lika stor möjlighet att överleva sjukdomar och olycksfall som de som identifierar sig med det manliga könet. Det är inte för mycket begärt år 2015.

 

Jag vägrar acceptera att svensk sjukvård inte förser vårt lands befolkning med en jämlik vård,  vare sig du är kvinna, man, hen, homo, trans, bi, gul, röd, blå eller svart. Och jag tycker att det är dags för ALLA att säga ifrån nu, omedelbart och på en gång. Tycker du som är man verkligen att det är ok att din syster, mamma, partner eller väninna inte får kosta lika mycket som du när du blir sjuk och att hon riskerar att dö av något som du får en optimal, livsavgörande behandling för?

 

Om du svarar nej på det så är det dags att agera. NU!

 

 

Åsa Mörner

Särbehandlad kvinna

Följ avdelning Örebro i sociala medier!