Kära Florence,

När du föddes den där vårdagen i Florens år 1820, hade varken du eller dina föräldrar en aning om vilket avtryck du skulle komma att göra, flera århundranden framåt i tiden.

Din mor och far inspirerades av den vackra toskanska staden och uppkallade dig efter den, men du fick växa upp på en gård på den engelska landsbygden och ditt hjärta förblev brittiskt, var du än befann dig i världen.

Det var få förunnat att kunna leva ett så pass självständigt liv som du gjorde på den tiden men din familj var välbärgad så dina möjligheter var mycket större än de var för många andra kvinnor. Av de val du hade, vilka som sagt var många för att vara 1800 tal, så valde du att arbeta med människan i fokus och bana väg för en ny, utvecklande vård.

Inte ens ett blodigt krig kunde hålla dig tillbaka då du begav dig till den ryska halvön Krim och införde nya sätt att vårda skadade soldater. Dödligheten bland de sårade minskade från 42 % till 2 %!

37 år gammal var du tillbaka i ditt hemland där du hyllades som nationalhjälte och du blev efterhand krigsministeriets absolut främsta rådgivare i militärhygieniska frågor.

Som om inte allt detta vore nog, så startade du också Nightingale School of Nursing vid 40 års ålder och var dessutom en stor pionjär inom statistik; du använde cirkeldiagram för att förklara hur dödligheten såg ut bland soldater, bland annat då du behövde presentera fakta för politiker. Du är den allra första kvinnan som blev invald i Royal Statistical Society!

Så, min kära Florence, eller Lady with the Lamp, som du kallas då du går nattrond till patienterna; Tack för att du bidragit med all din kunskap och inspiration. Vi kommer att värna ditt minne och fira ordentligt idag på den Internationella Sjuksköterskedagen-din födelsedag!

 

PS. Hoppas du har din tama lilla uggla Athena, sittandes på din axel var du än är. En uggla känns som ett mycket värdigt djur för dig, kära Florence. DS

Florence

 

 

Åsa Mörner

Legitimerad, stolt Florentinare

Följ avdelning Örebro i sociala medier!