Jag är en arbetsmiljöambassadör!

Skrivet av Ann-Sofie Gustavsson

28 april 2015

Örebrobloggen

Idag den 28 april är det världsdagen för arbetsmiljö! Bild1 blogg

Arbetsmiljö är min stora hjärtefråga. Det finns få samtalsämnen som kan få mig så berörd, upprörd och engagerad. Jag blir alltid irriterad när personer påpekar att de inte orkar bry sig om arbetsmiljön. Eller när personer uppenbart bara tänker på sig själva och inte ser till allas bästa när det gäller arbetsmiljö. Jag tycker det är roligt med arbetsmiljöfrågor, för det går att påverka (hemma tror de att jag är ensam om att gilla arbetsmiljö). I arbetsmiljödjungeln finns justa spelregler med tydliga lagar som grund. Om du kan spelet så ger det resultat (även om det emellanåt med min anestesisjuksköterskeiver går för  lite långsamt i förändringsprocesser). För mig är arbetsmiljöfrågan viktig eftersom jag vill att ALLA ska ha det så bra som möjligt på jobbet. Det är en självklarhet att INGEN ska behöva skadas eller må dåligt på sitt arbete.

Arbetsmiljön har mängder av arbetsmiljöambassadörer i Sveriges i form alla skyddsombud (så familjen det är inte bara jag som är nördigt intresserad). Bara i Vårdförbundet finns massor av oss eftersom alla fackligt förtroendevalda också är skyddsombud. Jag tror att ALLA  som arbetar eller har arbetat egentligen tycker att arbetsmiljöfrågan är viktig men vissa vågar inte erkänna det.

Årets tema för världsdagen är en uppmaning att arbeta för att skapa en kultur som förebygger ohälsa och olycksfall i arbetslivet. Bara idag kommer 865 000 personer över hela världen att skadas eller avlida när de arbetar. Dags att göra något åt det! För även i Sverige ökar arbetsplatsolyckor med dödlig utgång. Skrämmande men sant!

Vill du påverka din arbetsmiljö?

Börja med att fundera på vad du tycker är en BRA arbetsmiljö? Prata med ditt skyddsombud, din chef och dina kollegor.
Tillsammans går det att påverka!

 Ann-Sofie Gustavsson
Huvudskyddsombud Vårdförbundet och arbetsmiljöabassadör

Följ avdelning Örebro i sociala medier!