Lucka nummer 11 - En sann liten historia

Juni 2014:
Kvinna 72 år med känd benskörhet snubblar och trillar handlöst framåt. hjarta
Status efter fall: Begynnande blåmärken, är mörbultat och känner smärta.
Bedömning: Inga synliga brott men har efter fallet ont, avvaktar med att kontakta vården eftersom det verkar ha ”gått bra”.

Efter någon vecka tilltar smärtan mer och mer med andningsbesvär och sömnproblem som följd. Kontakt tas med vården som vill avvakta med eventuell röntgen eller annan utredning. Smärtan bör ge med sig och kvinnan får recept på smärtstillande läkemedel.

Augusti 2014:
Kvinna 72 år har ont i ena axeln efter fall och smärtan innebär att det är svårt att sova. Detta påverkar andningen och kvinnans välbefinnande. Telefonkontakt med vården som säger avvakta.

September 2014:
Kvinna 72 år har fortfarande ont i axel och hon har svårt att använda sin arm. Hon har ofta svårt att sova pga smärtan i axeln.  Kontakt med vården som konstaterar att nu var så länge sedan hon föll att det är försent att röntga. Ger rådet att hon ska kontakta sjukgymnast.

Oktober 2014:
Kvinna 72 år med smärta i axel träffar ”inlånad sjukgymnast” som undersöker och ger råd. Misstänker muntligt att det eventuell kan ha funnits en spricka? Eller inte? Skickar kvinnan vidare till en ”inte inlånad” sjukgymnast.

November 2014
Kvinna 72 år har fortfarande ont i axel (och nu också i armen) efter fall i maj. Träffar sin nya sjukgymnast som utarbetar träningsprogram. Kvinnan följer instruktioner och gör sina övningar.

December 2014:
Kvinna snart 73 år år får MER och MER ont av sina övningar. Känner domningar från axeln ner i armen. Behandlande sjukgymnast bedömmer att man kanske bör utreda eller röntga axeln innan fortsatt träning. Kvinna får tid hos husläkare (som kvinnan aldrig träffat). Husläkaren vill träffa henne för att se om utredninge behövs eller om det räcker med annan behandling.
Status efter fall i maj 2014: Smärta. Rörelseinskränkning i armen – (kan inte kamma håret, kan inte kavla deg, kan inte längre handarbeta, kan inte lyfta med armen  eller sova på den onda sidan), har sömnproblem pga smärta.
Bedömning: Fortfarande inga synliga brott, men har efter fallet smärta och det påverkar hennes hälsa och välbefinnande.

Kvinnan är min mamma

 

Ann-Sofie jul  Ann-Sofie Gustavsson
 sjuksköterska OCH anhörig som numera tänker följa med min mamma vid vårdbesök  

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!