Diverse kroppsvätskor lämnar spår på min arbetsklädsel, en arbetsklädsel som faktiskt mer liknar en pyjamas i sin avsexualiserade, könsneutrala konstruktion. Infektioner, katetrar, sonder, kräkningar, urin, avföring, tårar och svett. Min dag innehåller allt.

Visst låter det sexigt?

Den våta drömmen om den sexiga sjuksköterskan av kvinnligt kön, hon som kommer in iklädd sin tajta, lilla korta klänning med tillhörande opraktiska stilettklackade lårhöga stövlar, hon baddar din panna och doftar parfym, har fluffigt hår och långa röda naglar. Den erotiska fantasin kanske eggar. Men hur ser verkligheten ut?

Inte i närheten.

Hur kommer det sig att ”den sexiga lilla sjuksköterskan” fortfarande lever kvar, som en förlegad kvarlämna från en mindre jämlik tidsepok? För visst var det ganska längesen som sjuksköterskeuniformen ens var i närheten av feminin, sexig och åtråvärd?

Visst, det kan finnas ett syfte med en erotisk utklädnad, något du eggar din partner med, eller något du kanske bär endast på skoj till en maskerad. Smaken är som baken.

Men ärligt: en bildsökning på ordet ”sjuksköterska” ? Prova!

20141029_142030

Inte kommer det upp foton på högskoleutbildade män som utövar högspecialiserad vård, i alla fall inte i någon större utsträckning. Synen på ett högkvalificerat yrke som traditionellt dominerats av kvinnor luktar illa…

Vad får du för bild i ditt huvud när du tänker på ordet ”sjuksköterska”? Kurvig, blondin med minimal kjol och röda läppar? Eller en utarbetad, underbetald professionell yrkesutövare?

 

 

Åsa Mörner

som inte motsvarar min teckning bredvid när jag utövar mitt yrke

 

 

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!