10250192_10152756148999511_4504201191410100125_n

 

 

Flicka, 12 år, boende i Sverige:

”Mamma, idag fick jag lära mig en massa i skolan och jag  ska bli känd bloggare när jag blir stor!”

Flicka, 12 år, boende i en annan del av världen:

”Idag ska jag försöka hitta något att äta. Igår drack jag bara lite smutsigt vatten

Flicka 12 år, boende i  Sverige:

”Pappa skjutsar mig till fotbollsträningen, idag är det match!”

Flicka 12 år, en annan del av världen

”Jag är rädd. Rädd för min make som tvingar sig på mig varje natt. Det gör ont.”

Flicka 12 år i Sverige:

Insta är så himla coolt! Lägger upp många bilder på mig och mina lagkamrater efter matchen!”

Flicka i annan del av världen:

”Jag känner barnet röra sig i min mage. Kanske ska barnet komma ut snart? När och hur? Vem kan hjälpa mig då?”

Svensk flicka, 12 år:

” Jag älskar min nya tröja, den är likadan som Linas! Vill ha likadana byxor som hon har också, ska önska mig dem i julklapp!”

12-årig flicka i annat land:

” Jag är hungrig och barnet i magen rör sig inte längre, jag blöder från mitt underliv. Vart ska jag vända mig? Vem vill hjälpa mig?”

 

Idag är det Internationella Flickdagen. I Sverige föds det, just idag, flickebarn som välkomnas av deras föräldrar med kärlek, som får fortsätta vara barn under hela sin uppväxt, som får mat och rent vatten och som får lära sig läsa och skriva, under samma förutsättningar som deras bröder. Vi har lagar och konventioner, vi tillåter inte barnäktenskap och sexuella övergrepp.

I vår mansdominerade värld ser det inte likadant ut. Flickor utnyttjas, våldtas och gifts bort när de är barn och tonårsgraviditeter är den vanligaste dödsorsaken för flickor i stora delar av världen!

Jag skäms. Jag skäms över hur mänskligheten kan tillåta det som pågår mot våra flickor och kvinnor i världen. Det är dags att agera-med kraft och mod.

Idag är det Internationella Flickdagen. Det är allas vårt ansvar att agera mot detta vansinne. När ska det kvinnliga könet vara lika mycket värt som det manliga? Hjälp till att sprida budskapet om kvinnors lika värde och hjälp till genom att bidra med kunskap och utbildning, resurser och insatster.  Det är vår förbannade skyldighet.

Åsa Mörner

Leg. Barnmorska och kvinna

felande lank

Följ avdelning Örebro i sociala medier!