10369102_913172242032353_4556623474787345901_nI måndags, den 18 augusti, gick jag hela dagen i Marcus Folkö Müntzings skor. Eller nja de var lite för stora. Men jag gick med honom och fick se hur en dag på Ungdomsmottagningen Knuffen i Örebro kan vara. Marcus hade sett till så att jag fick vara med när de hade drop-in mottagning. Vilket de har varje måndag mellan kl 14-16, denna måndag var dessutom första tillfället för drop-in efter semestern.

Nåväl jag kom till Knuffen och först träffade jag Karin som stod i receptionen, jag var tidig och Karin visade mig runt, innan Marcus tog vid.

Vilken lärorik och kul dag jag hade, naturligtvis med en hel del tuffa inslag. Att få sitta med och lyssna, när Marcus hade besök, på ungdomar och det som oroade dem mest när de var där. Det var tufft samtidigt som det var hoppingivande – ungdomar kommer dit, de tar sin oro på allvar och gör något åt den. De möter professionell och empatisk personal på Knuffen som är lyhörda utan att mästra.

Under förmiddagen var jag med på några bokade besök hos Marcus och under eftermiddagen fick jag som sagt vara med under drop-in – jäklar vilket tryck det var. Ungefär 100 ungdomar hade sökt sig till drop-in, de oroade sig för graviditeter och könssjukdomar i första hand. Skälet för att komma till Knuffen för många är just detta, ibland visar det sig att det egentligen är annat de oroar sig för och då tar personalen naturligtvis hand om det också. Jag är imponerad över ungdomarna och deras sätt att hantera sin oro och jag är lika imponerad över Marcus sätt att möta deras oro på.

Måndagen gick i ett rasande tempo och jag lärde mig massor. Bland annat hur smittspårning av Klamydia går till, att de har en ”kondomeria” på Knuffen (fasen va mycket olika sorters kondomer det finns). Jag fick sitta med på personalens måndagsmöte efter lunch och personalen passade på och berätta för mig att de saknar ett nytt östrogenprofilerat p-piller inom preventivmedelssubventionen. Att de behöver ett sådant som också är gratis eftersom det finns så många tjejer som av ekonomiska skäl inte har råd att betala för ett sådant – det som finns är ett gammalt, det skapar mycket ilska bland tjejerna att det nya försvann ur subventionen. En viktig fråga som är vidarebefordrad till ansvariga.

Nåväl, dagen avslutades med ett bokat möte vid kvart över fyra och klockan hann bli tio över fem innan jag kom iväg från Knuffen.

Alltså! Vilken fantastisk dag, visst var jag trött när jag kom hem men samtidigt fylld av energi. Alla ni på Knuffen: Tack för att ni tog så väl hand om mig – vilken härlig miljö ni jobbar i och vilka härliga människor ni är.

Marcus: Tack för att du lät mig gå en dag i dina skor och tack för att du tog väl hand om mig och att jag slapp klippa mig 🙂

// Lisa Dahlpil (S)

Ordförande Personalpolitiska utskottet Örebro läns landsting

Följ avdelning Örebro i sociala medier!