Ewa Sundkvist (KD) går en dag i våra skor: “Var inte så blyga!”

iPhone Image B75FA0

Vårdförbundet har under våren haft en kampanj där de erbjudit politiker att gå en dag i deras skor. Det vill säga att ta på sig sjukhuskläderna och följa med en sjuksköterska en dag på jobbet. Det har jag gjort och det har varit mycket intressant och givande.

Nästan omedelbart insåg jag att det är sjuksköterskorna som driver hela avdelningen. De tröstar patienter, delar mediciner och kollar upp att allt är som det ska. Tillsammans med undersköterskorna tvättar och bäddar de så att det blir så bra som möjligt. Och så dokumenterar de, rapporterar och svarar i telefon. Sedan fixar de kaffe och lite annat pyssel. ”Min dag” var en ganska lugn dag på jobbet, men det skulle vara intressant att veta hur många steg som min sjuksköterska gick den dagen.

Anna Axell var min sjuksköterska och ciceron under dagen och hon gjorde det alldeles utmärkt. I fickorna har hon och kollegorna buntvis med anteckningspapper med all information som behövs för varje patient den dagen. Avdelning 96 har många mycket svårt sjuka patienter och det hänger mycket ansvar på såväl sjuksköterskor som undersköterskor. Naturligtvis även på läkarna, men det vet alla. Däremot är jag inte lika säker på att vi alltid förstår vilket ansvar sjuksköterskorna har.

Det är ju sjuksköterskorna som har kläm på det dagliga arbetet.

Var inte så blyga. Varför inte ta i lite och tala om vad ni kan!

Sjukvården är helt beroende av sjuksköterskorna och jag är mycket tacksam att ha fått gå en dag i era skor. G-_i_mina_skor_puff

 

Ewa Sundkvist, oppositionsråd för Kristdemokraterna

Om Åsa Mörner

Åsa Mörner, legitimerad sjuksköterska, legitimerad barnmorska och medicine master. Styrelseledamot och kongressombud för Vårdförbundet avdelning Örebro och ledamot i Vårdförbundets förbundsstyrelse. Gillar att få igång en debatt, gärna med ironi och ett uns provokation som krydda!