Barnmorska=förlossningen?

vardcentral_bmska

Från Wikipedia: ”Barnmorska (äldre termer: jordemor och ackuschörska) är ett yrke inriktat på vårdområdet sexuell och reproduktiv hälsa. Här ingår bland annat förlossningsvård, mödrahälsovård (jämför mödravårdscentral), gynekologisk omvårdnad, samt sexual-, preventivmedels- och abortrådgivning till personer i olika åldrar. Mest känt är barnmorskans arbete inom förlossningsvården, då hon bistår och övervakar den födande kvinnan.”

 

Mest känt är arbetet inom förlossningsvården” Jo tack. Det är jag sannerligen medveten om. Varje gång någon frågar vad jag arbetar med, får jag alltid följande sagt till mig” Ja, tänk att få förlösa bebisar!” ”Vad fantastiskt att vara med vid livets födelse”, ”Hur länge har du jobbat på förlossningen då?”

Känner att jag skulle vilja ha en föreläsning med mig i bakfickan för dessa tillfällen, en föreläsning som handlar om hur bred en legitimerad barnmorskas kompetens är, hur mycket olika arbetsuppgifter man faktiskt kan ha i sin anställning som barnmorska

Jag förstår associationen till förlossning. Men nog har du väl träffat en barnmorska inom andra vårdområden? Vem är det som förskriver dina preventivmedel, eller din partners preventivmedel? Vem träffade du som tonåring eller vem möter dina tonåringar på ungdomsmottagningarna och vilka professioner vårdar i samband med abort och abortrådgivning?20140602_142917

Gynekologiska vårdavdelningar har flera olika yrkeskategorier. En av dem är barnmorskor. Barnmorskor är utbildade inom gynekologi och gynekologisk omvårdnad, vi är specialister på det!

Vart går du och tar dina gynekologiska cellprover och vart vänder du dig om du vill testa dig för klamydia? BARNMORSKEMOTTAGNINGEN! För att inte nämna gynmottagningar, amningsmottagningar och kanske barnkliniker? Även sexuell rådgivning ryms inom en legitimerad barnmorskas arbetsområde.

I vårt land har vi också något unikt: Vi har mödrahälsovård. Legitimerade barnmorskor driver mottagningar dit gravida går för att bli undersökta, få råd och stöd och följas upp under hela graviditeten. Som gravid och som foster, får du bästa möjliga omvårdnad för att se till så att du och ditt ofödda barn får optimala möjligheterna till att föda och födas under god omvårdnad. Och när ditt barn är fött, får du uppföljning på din barnmorskemottagning för att se så du mår fysiskt och psykiskt väl.

Jag är stolt över att vara legitimerad barnmorska. Och jag är stolt över den bredd som min utbildning gett mig.

Imorgon får en av våra barnmorskemottagningar i länet besök av en politiker som ska ”Gå en dag i våra skor”. Dags att lyfta barnmorskornas kompetens; vi kan mer än förlösa!

 

Åsa Holm

Legitimerad barnmorska på en barnmorskemottagning.2013-03-20_09.18.15

Följ avdelning Örebro i sociala medier!