Anna Ågerfalk (fp) går en dag i två olika skor!

 

IMG_9681

Efter en morgon som började med parkeringsjakt – föga överraskande för er som jobbar på USÖ – klev jag förväntansfull in i omklädningsrummet på kvinnokliniken i O-huset. För den som varje dag går till jobbet på USÖ är det säkert inte så kryptisk att veta att man ska träffa en person med en titel som ”op ssk på kk op i O-huset”. För mig krävde det lite detektivarbete för att lista ut vad jag kunde förvänta mig av dagen. Och ändå hade jag inte kommit så långt i tanken att jag visste att jag under förmiddagen skulle få uppleva två stycken kejsarsnitt där nya människoliv kom till världen. Det var fantastiskt! Eftersom jag själv faktiskt varit med om just den operationen var det extra intressant att se det hela från ett annat perspektiv. Att se de exakta rutinerna. Den precisa uppdelningen av ansvar och uppgifter. Den medvetna prioriteringsordningen av modern och barnet och omsorgen också om pappan.

 

Första snittet tillbringade jag i Marie Kellgrens skor. Andra i Ulrika H:s. Lite vid sidan av och med stor rutin kunde de ge mig en bra bild av operationssjuksköterskans respektive narkossjuksköterskans roll och ansvar. För mig blev det tydligt att de många olika vägar som finns, beroende på vilken specialisering man väljer som sjuksköterska, också verkligen påverkar arbetsuppgifterna och innehållet. Jag tror att det är viktigt att kunna förmedla till de unga som vi hoppas ska välja ett vårdyrke i framtiden. Att kunna visa på att det finns många olika vägar att gå, beroende på vad som passar just dig.

 

Bredvid mig under operationen stod en av dem som vi vill se fler av. En tredjeårselev på vård- och omsorgsprogrammet som gjorde praktik. Med en klar vision av att så småningom bli barnmorska förklarade hon att hon sökt vidare för att läsa till sjuksköterska. Fler sådana beslutsamma unga vill vi höra. Då är budskapen från Marie och hennes kollegor om att jämställdhet är viktigt, att arbetsmiljön måste vara god, och att lönen måste vara i relation till jobbet och ansvaret helt självklara!

 

Efter en halvtimmes lunchpaus med ett inköp av kycklingwok från källaren fortsatte dagen med bland annat ett ingrepp mot stressinkontinens. Den här dagen hann vi med både förmiddags och eftermiddagsfika och lite samtal runt fikabordet om livet i O-huset och annars. Ja, kanske inte alla fick eftermiddagspaus för logistiken sattes på prov när dagens första snitt plötsligt kom tillbaka och behövdes ses över en gång till. Men slutet gott allting gott tror jag ändå att det blev.

 

Som landstingspolitiker är jag jätteglad att få ta del av er vardag på det här sättet. Jag kände mig välkommen och ni bjöd på både det positiva och det ni vill se en förändring i, i det viktiga jobb ni valt att leva med. Stort tack!

 

Anna Ågerfalk (fp)

Oppositionsråd ÖLL

 

 

Vill du veta mer om “Gå en dag i våra skor“? Kontakta oss!

Om Åsa Mörner

Åsa Mörner, legitimerad sjuksköterska, legitimerad barnmorska och medicine master. Styrelseledamot och kongressombud för Vårdförbundet avdelning Örebro och ledamot i Vårdförbundets förbundsstyrelse. Gillar att få igång en debatt, gärna med ironi och ett uns provokation som krydda!