För en vecka sen skrev jag ett blogginlägg. Det handlade om kvinnosjukvården och om hur den kaosartade  arbetssituationen ser ut för de som arbetar i den och, naturligtvis, de som besöker den som patienter och anhöriga. Allt grundade sig på en SVT´s Debatt, där man diskuterade söndertrasade underliv och att antalet förlossningsskador ökar.

 Många kloka huvuden diskuterade ditt och datt om upplevelsen, om kejsarsnitt och om vården och om valmöjligheter. Ingen diskuterade varför. Varför uppstår förlossningsskador?

 Därför valde jag att skriva om hur jag ser på ”varför”.

 Blogginlägget skapade mycket känslor, känslor som handlar om hur kvinnor vill eller inte vill föda sina barn. Det är en viktig diskussion. Men mitt inlägg handlade egentligen inte om det. Mitt inlägg handlade om arbetssituationen i vården, om att barnmorskor inte hinner arbeta patientsäkert, dvs jobba för att minska risken för förlossningsskador.

 Jag vill gärna att det diskuteras om hur kvinnor upplever sin förlossning och om hur gravida känner oro inför det oundvikliga födandet.

 Men glöm inte huvudbudskapet. En trygg arbetsmiljö skapar rätt förutsättningar för en lugn och säker förlossning. Vare sig det är en vaginal förlossning eller ett kejsarsnitt. Eller en stork.

 images (1)

Åsa Holm, leg barnmorska som önskar alla en trevlig helg!

 

 

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!