Lucka 17 - Genvägar

Skrivet av Ann-Sofie Gustavsson

17 december 2013

Örebrobloggen

BloggkalenderGenar du? Det gör jag, iallafall när jag har bråttom. Med risk för försening och kaos som insats.

Det fattas många sjuksköterskor (inkl specialistsjuksköterskor) och barnmorskor i Sverige. Enligt arbetsgivaren finns det för få att anställa. Vi är lite oense om just den aspekten eftersom jag är helt säker på att det skulle finnas fler sökande till lediga tjänster om lönen var rimlig och villkoren justa. Pengar spelar roll! Att kunna söka ledigt och få ledigheten beviljad i alla fall ibland, spelar roll!

Vad händer när det är brist?

Vissa arbetsgivare fortsätter felvärdera. De tror att sjuksköterskorna och barnmorskorna dyker upp när de behöver en fast tjänst. Så finns det arbetsgivare som försöker gena. Bonus vid anställning! INTE bonus till den kompetenta person de anställer, utan till den person som bidrar till rekryteringen. Det är sant! Det försöker gena! En genväg till kompetens. Kostar en klumpsumma men de försöker undvika permanent utgift.

Till er som bestämmer : Det är dags att betala en rimlig lön för den kompetens ni vill ha. Det är dags att värdera och betala för kunskap. Genvägar blir lätt senvägar. Och att locka med kompetensutveckling och inskolning? Det ska ingå i anställningen. Det är ingen bonus. Det ska vara en självklarhet!

Till er alla kommer nu en säker genväg till julefterrätt. Behövs varken glassmaskin eller efterätts kunskap. Resultatet blir jättegod saffransglass.

SAFFRANSGLASS

  • 3 ägg delade i gulor och vitor
  • 1 ½ dl siktat florsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • ½ g saffran
  • 1 sockerbit
  • 2 msk kokande vatten

Vispa ägg gulor och florsocker pösigt. Vispa sedan äggvitor och grädde var för sig. Vitorna ska vispas riktigt hårt. Blanda sedan först den vispade grädden, sedan de hårdvispade vitorna i äggulesmeten.

Stöt saffran med sockerbiten i en mortel. Lös upp detta i det kokande vattnet. Låt svalna lite, blanda sedan ner saffranet i glassmeten. Blanda noga! Frys in i glassmaskin eller form. Servera gärna med hallon (mosa med lite socker) och mandelskoropor.

Håll till godo och håll er till säkra genvägar!
Ann-Sofie Gustavsson
Vice ordf Vårdförbundet avd Örebro

 

 

 

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!