Lucka 13- Ljus i mörkret

884319_10151891489858802_1630454497_o

Ljusets drottning. Hon kommer med önskan om julefrid, iklädd en vit klädnad med ett rött band som symbol för blodet.

Den biomedicinska analytikern har fått blodstänk från provröret på sig och den vita arbetsdräkten är smutsig.  Han levererar ett provresultat som gläder patienten; den svårbotade infektionen är borta och en lång sjukhusvistelse med mycket olika mediciner är äntligen över!

Barnmorskan lyfter det nyfödda barnet till moderns famn och hennes vita klädesdräkt lämnas nedfläckad av blod och fosterfett – glädjen i rummet är enorm, den långa graviditeten och den svåra förlossningen har slutat med tårar av lycka!

Den unge mannen som kraschat med sin nya moppe har skärsår på benen och när röntgensjuksköterskan lyfter över honom på båren efter röntgenundersökningen finns det utsmetat blod på hans vita skjorta; mannen och hans mamma och pappa som väntar tålmodigt känner en enorm lättnad då röntgen visat att inga större skador utöver skärsår och en stukad fot finns.

Den rutinerade sjuksköterskan på det kommunala vårdboendet hjälper den gamla damen med att lägga om hennes fot som har ett svårläkt sår. De samtalar länge om det fina Luciatåget som besökt boendet och spridit ljuva toner omkring sig, När sjuksköterskan lämnar rummet känner hon sig nöjd, den gamla damen brukar vara nedstämd, men idag kändes hon sprudlande glad. En fläck av blod finns på sjuksköterskans byxben sedan omläggningen av det vätskande såret.

Sankt Lucia är skyddshelgon för sjuka barn och synskadade. Biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och sjuksköterskor är vår tids helgon. Vi ger frid och lindring till de svårt sjuka och döende, vi inger hopp när det finns förtvivlan och vi stödjer och lyfter människan i de olika skedena i livet.  Allt med en professionell förankring i vetenskap, utbildning och forskning. Och med en stor dos empati.

Vårdförbundets medlemmar skulle kunna vara vår tids Lucia.  Idag firar vi Lucia, och liksom alla dagar, firar vi våra fantastiska barnmorskor, sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytikerni kanske inte har ljus i håret idag, men jag är övertygad om att ni sprider ljus i mörkret där ni skrider mellan patienter och brukare i er vita skrud!Bloggkalender

 

Åsa Holm, som önskar alla en fin Luciadag!

Följ avdelning Örebro i sociala medier!