Högavlönad sjuksköterska som har rätt förutsättningar för att arbeta patientsäkert. Utan att bli utmattad. Självklart!

Det blåser storm i Sverige. Det har varit friska vindar under hela året. I svensk sjukvård.

Det talas om bristande patientsäkerhet och utmattad personal. Ropen har skallat genom vårt avlånga land: ”Det håller inte längre! Vi behöver mer resurser!”

 Förutom den hårt pressade arbetssituationen som sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, barnmorskor och röntgensjuksköterskor har till vardags, så är det inget fett lönekuvert som dimper ner i brevlådan i månadsslutet.

 

It sucks.kokar_over

 

 

 Läser att antalet sökande till sjuksköterskeprogrammen på landets högskolor och universitet har ökat med 9 % i höst.

 

Vad är det som lockar till att söka just sjuksköterskeutbildningar?

 

Är det den obekväma arbetstiden, den som ger sömnstörningar och mindre tid till familjen? Är det risken för att utsättas för infektioner, blodsmittor, stress, arbetsskador och missnöje?

 

Varför läser man inte till, säg, ingenjör istället? Betydligt högre status, för att inte tala om lönen…

 

Jo, det ska jag berätta. Det är ett fantastiskt yrke! Man kan inte kalla det för ett kall, det låter oprofessionellt. Men det är en stark känsla av att vilja bidra i samhället, att vilja stötta och lindra i svåra, smärtsamma livssituationer, att vara med och dela, både glädje och sorg med en annan medmänniska, att känna en lust till att förbättra för de som har det svårt, kanske genom att vara där eller genom att forska för att få fram nya, effektivare metoder för att åstadkomma lindring.

 

 Är du en av de som sökt in till sjuksköterskeprogrammet till våren? Eller drömmer du om att bli röntgensjuksköterska, eller att arbeta i ett lab som biomedicinsk analytiker. Eller vill du vara med och ta emot ett barn som föds och brinner för att bli barnmorska? Kanske läser du just nu en av dessa utbildningar?

 

Grattis! Du kommer att få ett fantastiskt yrke och vi vill gärna ha dig som medlem i Vårdförbundet så vi kan fortsätta arbeta för bättre villkor, löner och patientsäkerhet. Tillsammans kan vi göra massor! Snart är patientsäkert arbete, rimlig arbetsbelastning och skälig lön ett faktum. Något annat accepterar vi inte.

 SAMSUNG

 Åsa Holm, leg sjuksköterska, leg barnmorska, styrelseledamot Vårdförbundet avd Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!