Din LÖN spelar roll!

Skrivet av Ann-Sofie Gustavsson

10 juni 2013

Örebrobloggen

Förutom politik, religion och barnuppfostran är nog LÖN ett av de samtalsämnen som berör och upprör mest. Det är omöjligt att diskutera sin egen eller andras lön på ett neutralt och konstruktivt sätt. Lön är ett kompetenskvitto och din  lönebedömning är alltid personlig. I en lönediskussion blir vi mer irriterade på kollegans lön, än på chefen som sätter lönen. Och hur hjälper det? Irritation, avundsjuka och missunnsamhet frodas som ogräs . Men det går inte att förneka att lönen spelar roll!

När löneläget diskuteras är det alltid någon som käckt påpekar att ”du har ju iallafall ett roligt jobb” eller ”men du har väl en fast tjänst”? Precis som om roligheter och den fasta tjänsten i sig betalar räkningar och semesterresor… Pengar underlättar. Det bidrar till självständighet och valmöjligheter. Vad tycker du om kommentarer som ”pengar gör ingen lycklig” eller ”det går i alla fall inte att köpa lycka”? Spelar lönen roll?

När du arbetar får du lön,  ett bevis på HUR du utför ditt arbete och ATT din kunskap uppskattas av arbetsgivaren. Klart att lönen spelar roll!

Lön påverkar ditt liv,  både materiellt och socialt. Lönen avgör var du kan bo, och hur du kan åka på semester. Lönen är grunden till din pension. Din lön spelar roll!

Hur är det då möjligt att just Vårdförbundets medlemmar, med sin unika kompetens, som arbetar i samhällets tjänst dygnets alla timmer och året runt, är så otroligt underbetalda? Vi får helt enkelt inte rätt betalt för det vi gör. Det känns hög tid att göra någonting åt det NU! Eftersom lönen påverkar oss hela livet så spelar det roll!!

Börja redan idag att prata lön. Bli arg och konstruktiv mot rätt person! Tänk efter – vad är din kunskap värd? Tala om det för den person som beslutar om din lön. Om personen inte lyssnar så berätta igen. Och igen. Och igen. Igen och igen och igen….

Vad DU gör spelar roll!

Ann-Sofie Gustavsson
Vice ordförande Vårdförbundet avdelning Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!