Heltid. Smaka på ordet; hel+tid. Vad betyder det?

40 timmars arbetsvecka? 35 timmar? 168 timmar?

Jag arbetar 40 timmars vecka. Dessa timmar har jag lön för och då ska jag befinna mig på mitt arbete och utföra arbetsuppgifter som ingår i min tjänst.  När jag drar mitt tjänstekort genom flexen  och trycker ”ut”så ska jag också lämna mitt arbete. Rent fysiskt behöver det inte vara så svårt. Men hur är det i tankarna?

Hur många gånger har jag inte funderat på hur det gick med Agda, 97 som kom in till sjukhuset på grund av en ohållbar hemsituation? Eller den medelålders mannen som tagit ut sin motorcykel första gången för säsongen, han som nu befinner sig nedsövd på intensivvårdsavdelningen? Eller kvinnan som uttryckt sådan oro inför sin förlossning som nu åkt in med värkar till sjukhuset?

Ibland känns det som man fortsätter att arbeta när man faktiskt är ledig. Med åren så har jag faktiskt blivit bättre på att koppla bort arbetet.  Vissa dagar är det lättare, andra dagar gnager sig patientnamn, diagnoser och ordinationer kvar som ett envist myggbett.

Hur mycket tänker du på ditt arbete när du gått hem för dagen?

Nu är det snart helg. Då ska jag anstränga mig för att inte tänka ett dugg på mitt arbete. Jag arbetar heltid. Min fritid får jag inte lön för. I alla fall inte i form av pengar.

Åsa Holm

Styrelseledamot avd Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!