Envis vinterkyla biter sig fast och jag svär högt varje morgon när jag kollar på utetermometern, tar på mig vinterjackan och skrapar rutorna på bilen.

Det är faktiskt april! Trots att det känns som februari.  Om inte alltför många veckor startar semesterperioderna. Har du startat din nedräkning?

Känner du att det spritter i benen och pirrar i magen när du tänker på den där sista arbetsdagen innan en lång härlig semester drar igång?

Eller känner du oro; oro över hur du ska kunna hålla ut ända till dess? Oro över hur patientsäkerheten kommer i kläm och hur du och dina kollegor sliter till bristningsgränsen?

Varje sommar är ett berg att bestiga när det gäller bemanning, sängplatser och välmående. Men istället för att tänka på allt jobbigt som väntar, tänk på vad det finns att göra, hur DU kan vara med och påverka.

Har du skrivit en avvikelse någon gång? En avvikelse är, bland annat till för att identifiera risker. Ser du en risk med hur er verksamhet ska fungera säkert i sommar? Skriv en avvikelse! Och skriv en avvikelse varje gång du identifierar en risk, vare sig den är för dig eller patienten. Det tar inte lång tid att skriva en avvikelse och det är vår skyldighet som legitimerade professioner att ta oss tid att skriva dem.

Och du, om du inte kan gå hem när ditt arbetspass är slut; då är det ÖVERTID. Inte flex.

Vi måste använda alla medel vi kan för att jobba för en trygg och säker arbetsplats, både för våra patienter och för oss själva.

Har du startat din nedräkning till semestern? Det har jag. Det är 16 veckor kvar tills den börjar. Förhoppningsvis har isen på sjön försvunnit innan dess.

 

Åsa Holm

Styrelseledamot, avd Örebro

 

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!