Jag har ett fantastiskt yrke. Jag är jättestolt över min utbildning, min profession och mitt kunnande. Jag var stolt när jag var grundutbildad sjuksköterska; stolt över mitt yrke och min profession. Och jag är stolt nu.  Jag skulle vara stolt om jag var biomedicinska analytiker eller röntgensjuksköterska. Vårdförbundets medlemsgrupper är fantastiska. Vi har en gedigen utbildning på universitets/högskolenivå. Vi arbetar under hård press och daglig stress; vi ansvarar för andras liv och andras hälsa!

Vi upplever ofta att vi är otillräckliga, trots att vi arbetar långa arbetspass, obekväma arbetstider, under inskränkt hierarki och med fysiskt och psykiskt krävande uppgifter.

Det syns inte i lönekuvertet. Om man har tur hinner man  gå på toaletten och kasta i sig sin matlåda. Men det går inte att räkna med. Åtminstone inte överallt.

Igår samlades barnmorskekåren i Stockholm utanför landstingsfullmäktige för att protestera mot hur situationen ser ut. I deras fall handlar det om förlossningsvården. Men situationen är illa däran inom många olika vårdinrättningar.

När mina barnmorskekollegor talade under manifestationen, blev jag mycket berörd. Många har kommenterat att de blev tårögda och kände sig stolta efter att ha hört de olika talen. Vilka fantastiska människor det finns inom vården!

Jag är så stolt över min yrkeskår! Är du stolt? Om inte, var det! Du är alldeles fantastisk.

Åsa Holm, Legitimerad sjuksköterska, Legitimerad barnmorska, Styrelseledamot Vårdförbundet, avd Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!