Julmatstips

Skrivet av Ann-Sofie Gustavsson

22 december 2012

Örebrobloggen

Såhär dan före dan före dan serveras julmatstips. De är till alla er som vill förnya julmatsmenyn, och till alla er som precis som jag lagar mat i sista minuten.

Recept på matjesillstubbar och saffransglass!

Saffransglass  (med eller utan glassmaskin)
3 ägg delade i gulor och vitor
1 ½ dl siktat florsocker
3 dl vispgrädde
½ g saffran
1 sockerbit
2 msk kokande vatten

Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa sedan äggvitor och grädde var för sig. Vitorna ska vispas riktigt hårt. Blanda först den vispade grädden, sedan de hårdvispade vitorna i äggulesmeten.
Stöt saffran med sockerbiten i en mortel. Lös upp detta i det kokande vattnet. Låt svalna lite, blanda sedan ner saffranet i glassmeten. Blanda noga!!Frys in i glassmaskin eller form.

Servera gärna med hallon och mandelskorpor .

Matjesillstubbar ( ca 24 bitar)
2 burkar matjesill
200 g polkabetor eller gulbetor
1 päron
1 msk smör
3 st gelatinblad
0,5 msak smör
4 schalottenlökar
1 knippe gräslök
200 g naturell färskosrt
2 msk pepparot
salt
svartpeppar
4  noriblad

1. Koka polkabetorna till de är mjuka. Tärna matjessillen. Skär polkabetorna i cm-stora tärningar. Skala och skär päronen i bitar.
2. Stek polkabets- och pärontärningarna i smör till de får lite färg.
3. Förbered gelatinbladen. Finhacka schalottenlöken, klipp gräslöken i bitar. Blanda mjukost, pepparrot, schalottenlök och gräslök.
4. Smält gelatinet tillsammans med citronsaften. Rör i ostblandningen. Tillsätt sill, polkabetor och päron. Smaka av med salt och peppar.
5. Lägg ut ett noriark på en bambumatta. Fördela lite av fyllningen och rulla ihop så hårt som möjligt. Låt stå i kylskåpet ca 3 timmar. Skär rullen i 3–4 cm breda bitar.

Lycka till!!

Ann-Sofie – mitt i julstöket 🙂

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!