Utvilad efter helgen? Segstartad måndag med en femdagars arbetsvecka framför dig? Kanske har du startat nedräkningen till alla röda dagar runt jul?

Vårdförbundet hade tema ”Arbetstid” förra veckan. Mycket handlar om obekväm arbetstid, nattarbete, jour och beredskap. ”Äsch, det har ju inget med mig att göra”, kanske du tänker; du som jobbar ”rak vecka”, måndag – fredag 8-17, ledig alla röda dagar och alla kvällar. Men vem har sagt att det kommer att vara så för alltid? Hur ser ditt anställningskontrakt ut?

Jag tillhör skaran som arbetar ”rak vecka” inom Primärvården. Det känns skönt att veta att jag alltid är ledig på helger och storhelger, att kunna leva ett ”vanligt liv” med ”normala tider”. För du vet väl att det är mest hälsosamt att arbeta samma tider varje dag? Och att gå och lägga sig och vakna ungefär samma tid varje dag?

Mitt anställningskontrakt innefattar att jag faktiskt skulle kunna få arbeta dag, kväll eller natt och även helg. Primärvården har i nuläget infört sk kvällsmottagning en kväll i veckan. Det ser kanske lite olika ut från vårdcentral till vårdcentral hur man genomför det rent praktiskt men det innebär att vårdcentralen har öppet till 19 en dag/vecka.

Vad säger att vi inte ska tillmötesgå individens behov och ha en mottagning som är öppen till 22? Och kanske skulle varje vårdcentral ha egen jourmottagning?

Även om du, liksom jag, arbetar rak vecka så borde vi väl tänka kollegialt och arbeta för att det blir drägliga arbetsvillkor och skälig ersättning för våra kollegor?

Om du har jobbat fredag -lördag-söndag och nu går på några dagars ledighet så önskar jag dig en trevlig helg!

Åsa Holm, leg sjuksköterska, leg barnmorska, styrelseledamot avd Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!