Ge mig ett rimligt bud tack!

Din egen lediga tid – hur mycket är den värd? När fritiden begränsas (innebär svårigheter att ha gäster, bli bortbjuden, gå på bio, vin till middagen) – vad är ditt kompensationskrav? Välj fritt! Är det tid, saker eller pengar? Vad är det värt att ha en störning i fritiden? Jag vill ha prislappen på DIN TID? Kom igen – ge mig ett bud!

Räcker 15,70 kronor i timmen? Är det en rimlig ersättning?

Beredskap är störd fritid. Beredskap ersättas på vardagar med 15,70 kr per timme, och på helgen med ungefär det dubbla. Brutto! Beredskap innebär inom akutsjukvården att  du ögonblickligen, på din lediga tid, är beredd att slänga dig iväg och jobba. Beredskap är schemalagd utöver din ordinarie veckoarbetstid. Beredskap räknas till skillnad från jour inte in i arbetsiden, trots att du står till din arbetsgivares förfogande. Och – självklart vet jag att betalningen ökar när beredskap blir arbete. Men ersättningen för att vara i beredskap – den är usel!!

Beredskapsbegreppet som egentligen hör ihop med handlingsberedskap för samhällets eventuella tänkta katastroflägen ( brand, olyckor, krig och annan katastrof), har nästlat sig in i vården och hänger sig envist kvar. Och där används den till så mycket mer än vårdkatastrofer – tro mig!

Det finns olika åsikter om beredskapens vara – eller inte vara. Min åsikt är att beredskap är antikt, överanvänds, är underbetalt, ger sömnsvårigheter och ska upp till diskussion.

Så till alla er som bestämmer, och till alla er som har beredskap – ta fram beredskapsfrågan för diskussion och utvärdering. När behövs beredskap och hur ska den användas? Vad är en störd fritid värd i pengar – och i hälsa?

Jag säger iallafall NEJ TACK till 15.70 kronor i timmen. Min fritid är värd mer.

Ann-Sofie Gustavsson
Styrelsedamot Vårdförbundet avdelning Örebro och anestesisjuksköterska med beredskap i schemat.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!