Vart är vi på väg?

Skrivet av Pernilla Bjering Dahlén

12 augusti 2011

Örebrobloggen

Så här känner jag mig just nu. Ha därför tålamod med mitt bittra fredagsinlägg… Ha därför också förståelse för att orden som skrivs i detta inlägg bara är mina egna.

När jag söker mig igenom nyhetsflödet som rör vården ser jag allt för många artiklar, insändare, grupper i sociala medier och radioinslag som alla berör den akuta arbetsmiljön i vården. Jag läser om människor som inte orkar jobba heltid, sommarkaos med överbeläggningar, massuppsägningar bland sjuksköterskor och inslag om att man måste stoppa nedskärningarna i vården.

Ja, exakt så är det. I min egen verklighet ser jag allt det där som händer, på riktigt. Och det är precis så jag känner själv.

Vem orkar arbeta heltid i vården idag? Alldeles för få i alla fall. En chef uttalar sig om att vården inte är jobbigare än andra yrken. Nähä. Säger vem och på vilka grunder? 
Förklara då för mig varför så få orkar med heltid eller rent av säger upp sig? Förklara för mig hur jämförelsen ser ut med andra yrkesgrupper som inte tillhör vården. Förklara för mig hur många icke vårdrelaterade arbetsplatser det finns, där man banne mig inte ens hinner gå på toa under ett arbetspass. Där man jobbar tre-skift utan återhämtning? Där man förväntas jobba övertid, alltid ställa upp och detta med ett leende på läpparna.
Jo, det är klart – ska man vara riktigt nitisk så går det säkert att hitta någon sådan plats. Men då ansvarar man kanske inte för andra människors liv samtidigt. Och kanske tjänar man inte lika skitdåligt som vi gör.

Nu ska man tydligen börja betala för kaffet själv också. Men det är klart, om vi får ett lönepåslag med 100:- i år så räcker det nog till kaffet åtminstånde… Anar ni min bitterhet?

”Vart är vi på väg?” är alltså den frågan jag ställer mig idag. När ska de stora arbetsgivarna förstå att om man vill vinna och därmed i framtiden ha en välrenommerad vård som är kostnadseffektiv, patientsäker och en arbetsplats där människor mår bra och kan utnyttja sin kunskap fullt ut så måste man satsa pengar!! Sluta snåla och sluta satsa pengar på fel plats. Vi som arbetar inom vården vet vart pengarna behövs mest, låt oss komma till tals!

/Pernilla

Följ avdelning Örebro i sociala medier!