Idag är det Internationella yrkesdagen för barnmorskor!

 Grattis till oss!

I tisdags kväll träffades barnmorskor från länets alla hörn och vårdens olika verksamheter för att prata kring yrkesfrågor och profession, arbetsbelastning och patientsäkerhet samt om det alltid lika heta ämnet lön och det nya löneavtalet.

Kerstin Belfrage, förbundsombudsman och barnmorska pratade lite om yrkets bakgrund, nutid och framtid. Som det ser ut i dagsläget så krävs en sjuksköterskelegitimation samt på de allra flesta högskolor, en viss yrkeserfarenhet som sjuksköterska och sedan 18 månaders ytterligare universitets/högskolestudier. Vi är dubbellegitimerade!

Barnmorskeförbundets ordförande i Örebro, Ami Sundén, som även är fackligt förtroendevald på sin arbetsplats, berättade om hur arbetsvillkoren förbättrats efter att en inspektion av Arbetsmiljöverket gjorts. Det går att förändra till det bättre!

Det var en härlig kväll med många kloka tankar och idéer. Det finns en anledning till att barnmorskor kallades för kloka gummor förr. Nu efterlyser vi lite fler kloka gubbar bara =)

Sverige har en av världens lägsta siffror gällande spädbarns- och mödradödlighet, omvårdnaden av moder och barn under graviditet och förlossning är unik i vårt avlånga land! I de länder som saknar god mödrahälso- och förlossningsvård är risken mycket hög att dö i samband med graviditet och förlossning: 1 av 61 kvinnor dör till skillnad från i västvärlden där bara en på 3800 löper den risken. Söder om Sahara är siffran 1 av 16….. Genom familjeplanering och utbildade barnmorskor kan mödradödligheten sänkas med 74 %! Tänk vad mycket en legitimerad barnmorska betyder!

Idag är det barnmorskornas dag! Ta tillfället i akt: Fira Vår kunskap, profession och kollegialitet på Din avdelning/mottagning! Och kika in på hemsidan och nominera en kollega till Dagens Barnmorska!

/ Åsa Holm. Legitimerad barnmorska, fackligt förtroendevald och huvudskyddsombud.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!