Neddragningar och besparingar

Skrivet av Pernilla Bjering Dahlén

28 april 2011

Örebrobloggen

I år väntas USÖ att få ett underskott i budgeten. Inte bara några kronor utan uppåt 65-70 miljoner sisådär, eller kanske ännu mer. Frågan är hur det kommer att drabba oss ? Ska det till besparingar nu igen? Vad ska man dra ner på? Ska man hämta hem pengar från andra förvaltningar – och vad händer i så fall med dem?

Fakta: Patientflödet ökar stadigt, det saknas redan kompetent personal och det finns stora planer på nybyggnationer. Vart ska man ta pengar ifrån?

Jag måste få citera min Vårdförbundskollega Lars Cronstaaf, Röntegnsjuksköterskestudent vid Sahlgrenska Akademin /Göteborgs Universitet och studerandeambassadör för Vårdförbundet, mm. Han uttalar sig om hur underskottet på Södra Älvsborgs Sjukhus bara växer, trots neddragningar på personal och vårdplatser.

”Den lille optimisten inom mig hoppas däremot på en insikt om att man ibland måste betala lite mer för att kunna spara ännu mer. Om man kostade på sig lite fler sängplatser och kanske lite mer personal, för att rätt använt skapa ett bättre flöde av patienter, med mindre utsliten personal, mindre sjukfrånvaro, mer arbetsglädje och så vidare. Vad är det värt i pengar? Nej, ledsen, arbetsglädje får man inte per automatik för att man betalar ut en (högst medioker) lön, det krävs mer än så från arbetsgivarsidan.”

Exakt min inställning! Vill man spara mer måste det också satsas mer om det ska bli hållbart i längden. Bättre löner, bättre arbetstider och mer kompetent personal krävs för att bedriva en bra och kostnadseffektiv vård.

Vårdskadorna kostar 6 miljarder om året. DÄR finns pengar att hämta. Ge oss rätt resurser för att bedriva patientsäker vård – så ska ni se att vi kan dra hem några miljoner till verksamheten!

Men då vill vi också ha något tillbaka. Typ vettiga löner och arbetstider. FULLT UT!

/Pernilla

Följ avdelning Örebro i sociala medier!