Frågan om vad vi ska med en kvinnodag till brukar kunna komma upp ungefär varje kvinnodag. Svaret på frågan går såklart att diskutera och vrida och vändas på. För visst är vi jämställda? I alla fall i vårt land? Visst har vi alla samma rättigheter oavsett könstillhörighet? En annan fråga som kan komma upp är ju varför någon i en facklig organisation skriver om det?

Visst har vi rättigheter. Men hur ser det verkligen ut? Jo, det har betydelse i ett fackförbund där majoriteten av medlemmarna är kvinnor. För det är ju faktiskt så att kvinnor fortfarande är lägre betalda än männen i genomsnitt trots samma arbete och utbildningsnivå.

Efter ett par rundor på olika instanser beskriver medlemmar att man inte orkar arbeta heltid. Det är i regel inte medlemmar som kanske börjar närma sig pensionen eller hoppar in extra efter passerad pensionsdag. Nej, det är, i regel kvinnor, ofta i barnafödande ålder som beskriver det. Att man gått ner i arbetstid för att man inte orkar, inte för att man inte vill, arbeta heltid.

Hur står det i förhållande till vår jämställdhet? Att vi inte pallar att jobba heltid för att situationen på arbetsplatserna är för tuffa, att lönen trots hög arbetsbelastning inte har en rimlig utveckling? Vilka blir förlorarna när pensionerna sen ska betalas ut? När våra löner inte passerar löneglastaket och när heltid inte varit möjligt för att behålla hälsan? Man skulle kunna säga att det är till största delen kvinnor som blir förlorarna så som det ser ut idag, år 2023. 2023, året då levnadskostnaderna blivit högre än på väldigt länge hänger lönerna ännu mindre med.

Kanske är det mer aktuellt än någonsin med en kvinnodag, där vi uppmärksammar vår jämlikhet, vågar prata och diskutera situationen kring våra löner, hälsa och framtid. Men vi får inte glömma att varje dag borde vara en dag då varje kvinna och man står jämlika. Sverige anses vara ett av de mest jämställda länderna i världen, men i mål är vi nog inte ännu.

Not so fun fact:

Visste ni att lönegapet mellan kvinnor och män ökar för första gången sedan 2007. Ännu är det för tidigt att säga om det är ett trendbrott eller om det är en pandemieffekt. Men om det fortsätter så kommer det ta ännu längre tid för kvinnor och män att ha jämställda löner.

Läs mer om #lönheladagen nedan och hur du kan uppmärksamma detta.

Lönheladagen
DAGS FÖR #LÖNHELADAGEN! Löneskillnaden mellan kvinnor och män är 9,9 procent. Omräknat i tid betyder det att män får betalt för hela sin arbetsdag från kl. 8-17, medan kvinnor jobbar gratis efter kl. 16:12, varje dag. Var med och ta ställning för #lönheladagen!

 


Kommentarer

  1. Så bra skrevet Linda! Vi sliter med de samme problemene i Norge. I alle år har vi hørt hvor viktige vi er, og klart sykepleierne fortjener høyere lønn, men det er bare tomme ord.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!