Utan oss stannar vården!
Motion 2017/18:2052 inlämnad av Lena Asplund (M) om reglerad specialistutbildning för biomedicinska analytiker avslogs i riksdagen den 3 maj. I dags läget sätter varken arbetsgivaren eller regeringen värde på vårt yrke. De verkar inte heller förstå de framtida konsekvenserna som blir utan vår kompentens.
Biomedicinska analytiker nämns inte alls i regeringens utredning (Dir. 2017:86) kring utveckling av specialistutbildningar och arbetsgivaren erkänner inte vårt värde utan i ökande grad ersätter oss med ”andra personal kategorier”.
Vår legitimerade profession står för ca 70 % av all avgörande diagnostik men utgör endast ca 3 % av den totala vårdkostnaden som i sig borde vara anledning nog att ompröva beslutet. En brist på biomedicinska analytiker kan betyda allvarliga konsekvenser för vården och för samhället i stort. Vi finns tillhanda 24 timmar om dygnet för att expediera sjukvården med akuta provsvar, undersökningar och blodtransfusioner i samband med operationer, trauman och större olyckor för att rädda liv.
Läs mer om direktivet. https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/kommittedirektiv/2017/07/dir-201786/
Läs mer om motionen. https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/reglerad-specialistutbildning-for-biomedicinska_H5022052
Vilka analyserar nödvändiga prover inför operationer och behandlingar? Vilka tappar och förbereder blod och blodprodukter inför operationer och behandlingar? Vilka analyserar prover för att diagnosisera, prognostisera och följa upp sjukdomar?
Utan biomedicinska analytiker går det inte att ställa diagnos, genomföra operationer eller behandla med blod och blodprodukter. Utan vår kompetens äventyras korrekta provsvar och undersökningsresultat!
Vill arbetsgivaren verkligen hamna i samma situation som finns idag gällande sjuksköterskor, spec. sjuksköterskor och barnmorskor? Vakna… det är snart dags. Hur tänker politikerna? Mycket kortsiktigt tydligen trots att larmet har gått i flera år. Hur tänker politikerna att personcentrerad vård (PCV) ska fungera om delar av PCV-teamet försummas? Ni har väl koll på personcentrerad vård och vad det innebär… eller?
Bemanningsproblematik, kommande pensionsavgångar och det återigen stora antal medarbetare som säger upp sig förbättrar inte förhållandena. Det är idag en stor och reell brist på biomedicinska analytiker och enligt SCB kommer det att saknas 2400 biomedicinska analytiker år 2025. Idag är sju av tio biomedicinska analytikerna 45 år eller äldre. Pensionsavgångarna väntas bli mycket stora och tillgången till kompetensen kommer att ha minskat med cirka 15 % 2035.
Sökande till biomedicinska analytiker programmen är få, varför? Många har slutat de senaste åren, varför? Dålig yrkesutveckling, dålig arbetsmiljö, dålig löneutveckling och dålig lönespridning kan vara svaren till den frågan.
Arbetsgivaren förlorar värdefull erfarenhet och kompetens vilket har orsakat en ohållbar arbetsmiljö som i vissa fall kan äventyra patientsäkerheten. Bemanningsproblematiken löses inte med att överföra arbetsuppgifter till andra okvalificerade grupper, ”liknande yrkes titlar” eller med automatisering inom laboratorieverksamhet. Är inte arbetsgivarna och politikerna oroliga? Nej…det verkar inte så, varför?
Hör man ofta men HUR frågar jag?
Medellönen i vårt kvinnodominerade yrke ligger konsekvent lägre med betydligt snävare lönespridning än övriga yrkesgrupper utanför vården. Vad säger ansvariga arbetsgivare och politiker gällande lönesättande och jämställdhet? Våra yrken anses för viktiga för att strejka men…? OCH, hur ser livslönen ut?
Politikerna och arbetsgivarna måste omgående inse vårt värde och vara beredd att satsa på, utveckla och betala för vår kunskap och erfarenhet för att säkra patientsäkerhet – både för individen och samhället.
Sandra Gustavsson, biomedicinska analytiker, styrelseledamot avd. Västmanland
Boka din lönecoachning!
Nu är äntligen vår digitala lönecoachning i gång igen efter sommaren. Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.
Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.
Säkra din plats här!