Självmord vanligare bland äldre!
I Sverige är självmord pga. depression vanligare bland äldre än yngre!
Specialiserad vård med inriktning äldrepsykiatri och policy om att förebygga självmord är otillfredsställande hos 10 av 21 ländsting. Antal mottagningar med nödvändig kompetens minskar trots att depression är den vanligaste anledningen till självmord bland äldre.
Enligt Dödsorsaksregistret hos Socialstyrelsen begår ca 1400-1500 människor självmord årligen alltså ca 4 varje dag. Statistiken visar siffror där självmord konkret har konstaterats, troligtvis finns det fall där dödsorsaken inte kan konstateras. Den visar även att förekomst av självmord ökar generellt med stigande ålder samt att män utan gymnasiekompetens är överrepresenterade i statistiken. Se även 2016 års statistik per 100 000 invånare nedan.
Ålder Totalt Kvinnor Män
Alla äldre än 15 år 13,7 8,4 19,0
15-29 år 10,2 6,6 13,4
30-44 år 11,9 7,2 17,7
45-64 år 18,2 10,2 21,7
65-85 år 15,5 8,9 22,1
Äldre än 85 år 20,5 9,4 27,7
Utan tvekan är självmord en tragedi oavsett ålder eller kön . Onekligen bör nödvändig vård med rätt kompetens finnas för alla i hela landet! Folkhälsomyndigheten bedriver ett arbete med att kartlägga och följa upp det preventiva arbete kring självmord i alla landsting.
Ca 30% av Sveriges befolkning är äldre än 55 år, ca 3 miljoner människor. Andel äldre kommer att fortsätta öka därför behöver sjukvården rustas upp för denna patient grupp inte ner. Enligt Folkhälsomyndigheten är kontakten med primärvården den första och kanske viktigaste arena i att upptäcka riskfaktorer för suicid, suicidförsök och skadebeteende. Det är oerhört viktigt att personalen kan känna igen riskfaktorer och arbeta för att minska suicidrisken hos de äldre.
Missnöjet med äldreomsorgen ökar. Man läser om att äldre har fått sömn tabletter redan kl. 17 på eftermiddag, finns det inget vett kvar hos vårdarna?
Upplevd psykisk välbefinnande minskar med stigande ålder generellt. I en undersökning socialstyrelsen gjorde gällande äldreomsorgen och hemtjänst uppgav 10% att de drabbats av ångest, oro och rädsla och 15 % lider av ensamhet. Anledningarna till ängslan, oro och ångest kan bero på sämre ekonomi, sjukdom och ev. bieffekter av läkemedel, kvalitet och kvantitet fysisk aktivitet, tillgång till utomhusvistelse och diet.
Grunden till ensamheten kan vara minskad kontakt med familjen, vänner och bekanta eller helt enkelt ha mist sin partner eller barn. En del känner sig otrygga då möjligheterna att kunna påverka ständiga förändringar minskas, nyhets varningar om bedrägeri mot äldre och ständig personal omsättning påverkar.
Varför har den äldres hälsa nedvärderats?
Sandra Gustavsson, leg. biomedicinska analytiker, styrelseledamot avd. Västmanland
Boka din lönecoachning!
Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.
Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.
Säkra din plats här!