Grattis på internationella kvinnodagen, 8 mars!

                    

Vad betyder dagen för dig?

För mig är det en dag då jag reflekterar över hur världen ser ut nu jämfört med hur den såg ut när jag läste till mitt yrke som biomedicinsk analytiker. Jag tänker på att jag har haft det relativt bra i förhållande till hur många andra kvinnor och flickor hade det då och hur många har det nu.

Jag minns så väl hur stolt jag var och hur jag filosoferade om framtiden, yrkets utveckling, lönen, pensionen, ja… om livet i stort. Mycket har förverkligats men långt ifrån allt! Pensionen närmar sig och jag funderar om jag över huvud taget kommer att uppnå en s.k. ”jämställd lön”?

För 2 veckor sedan stod det klart att svenska och utländska arbetare inom EU ska ha lika lön och ersättningar när det gäller tillfälligt arbete inom EU-länder. Mycket bra tycker jag för att det minskar risken för lönedumpning i Sverige samtidigt som arbetarna får sjystare förutsättningar.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lika-lon-princip-inom-eu-klubbad

”Utstationeringsdirektivet”, som det heter, gäller för tillfälliga arbetare t.ex. lastbilschaufförer och byggnadsarbetare, alltså till största del män. … Jag kan inte låta bli att förundras över hur ”enkelt” det var (ca 2 års förhandling) att komma fram till ett avtal om lika lön och ersättningar inom EU… för typisk ”manliga” yrken!

I Sverige har kvinnorörelsen kämpat och arbetat länge med jämställdhetsfrågor och mycket krut har lagts på jämställda löner och ersättningar. D.v.s. lika lön för samma arbete oavsett kön. Men det går så segt, så segt, så segt!

Idag arbetar kvinnor gratis efter 16.02! Enligt uträkningar har Sverige jämställda löner år 2050! #lönheladagen bör kunna uppnås år 2020, alltså om 2 år! Eller vad tycker ni?

https://www.vardforbundet.se/engagemang-och-paverkan/aktuellt/nyheter/8-mars-lon-hela-dagen/

                                           

http://sverigeskvinnolobby.se/blog/projekt/1552-lon-hela-dagen

Sandra Gustavsson, leg. biomedicinska analytiker, styrelseledamot, avd. Västmanland

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!