Du har rätt att må bra!
Våra medlemmar har generellt ett psykiskt påfrestande arbete. Att stå i ständig interaktion med andra människor, läsa av, ta in, dela traumatiska stunder, glädjebesked, ge livsomstörtande information, fatta avgörande beslut, möta ilska och lycka är en förmån men också påfrestande. Att göra det i ständig tidspress, med ett ekonomiskt tänk, utifrån senaste forskningen och med ett etiskt och personcentrerad förhållningssätt är oerhört tufft. Att göra det dygnet runt, hela veckan och året runt tar på krafterna.
Att göra detta i lika många timmar som andra, utan samma psykiskt påfrestande arbetsuppgifter, är nästan lite märkligt. En del menar att vi har en arbetstidsförkortning men våra 38,25 timmar/vecka är lika mycket arbetstid som 40 timmar/vecka eftersom man med det heltidsmåttet är lediga de röda dagarna.
Så något mindre jobbar inte våra medlemmar. De jobbar snarare mer. Eftersom övertiden bara ökar och ökar. Och återhämtningen minskar eftersom de inte ens får vara lediga när de ska vara lediga.
Vi är på väg åt fel håll med vår sjukvård. Vi måste inse att arbetsmängden och arbetstiden ökar. Medlemmar vittnar om att de krävs på allt mer övertid och därmed allt mindre återhämtning. Vi sliter ut de som arbetar i vården och skapar allt större motstånd hos våra ungdomar att arbeta i vården. Vi måste skapa en arbetsorganisation som ger förutsättningar för våra medlemmar att orka jobba och må bra i hela sitt yrkesliv. Våra medlemmar har rätt att må bra!
Vårdförbundet har drivit frågan under många år och har nu omfattande diskussioner med SKL, Sveriges kommuner och landsting, om rätten till återhämtning. Vårdförbundet har börjat i en ände, i den med nattarbetstiderna. Återhämtning ska ingå i nattarbetstiden. Arbetar man 1 timme natt ska det vara värt 1,4 i arbetstid, 10 timmar natt=14 timmars arbetstid. Det är vårt tydliga mål. Jag hoppas SKL inser vad som skett i vården de senaste 10 åren och skapar en organisation som möjliggör återhämtning för våra medlemmar så att vi kan fortsätta vårt viktiga samhällsuppdrag.
För min del får dock frågan om arbetstiden inte ta slut där. Det är av yttersta vikt att fortsätta. Jag tänker att vi behöver en lägre veckoarbetstid=mer återhämtningstid, för våra medlemmar som jobbar med att ständigt vara i interaktion med andra människor. Att dela dessa livsavgörande beslut. Att dela med sig av sig själv och ständigt prestera det bästa för människan man har framför sig. Att ha personal som är närvarande i tanke och handling. Som någon sa, jag är ingen maskin! Att ha personal som ger sitt yttersta i varje vårdmöte vill nog alla. Speciellt jag som patient!
Jag, och alla medlemmar med mig, har rätt att må bra på våra jobb!
Cecilia Stoor, leg. sjuksköterska med specialistutbildning inom anestesi och styrelseledamot avd Västmanland
Boka din lönecoachning!
Nu är äntligen vår digitala lönecoachning i gång igen efter sommaren. Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.
Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.
Säkra din plats här!