För att vara ett starkt varumärke behöver man vara en attraktiv arbetsgivare!

 Föreställ dig att du är VD på ett företag som tillverkar en minst sagt populär produkt som är efterfrågad av människor i alla åldrar.

Produktionen går dåligt och ditt företag har svårt att leverera. För att tillverka produkten behöver du personal med särskild kompetens som börjar vara alltmer svår att få tag på och många har slutat på ditt företag.  De hävdar att anledningen till det är att de inte orkar mer. De är trötta på att du skickar sms på deras lediga dagar och ber dom jobba extra. De menar att ersättningen för deras arbete är för låg och de har påtalat flera gånger att de inte hinner med sitt arbete vilket leder till att produkten får dålig kvalité.

Dina anställda säger att de inte kan stå för produkten längre och tycker det är synd om kunderna som köper den.  Personalen påstår också att de har ett liv vid sidan av företaget och kräver de ska få veta i god tid när (eller om) de får semester så de kan planera den tillsammans med deras familjer. Varje sommar blir problematisk för dig då denna situation återkommer varje år.

Din personal har gång på gång vänt sig till sina fackliga företrädare för att försöka få till en dialog med dig och har haft flera konkreta lösningar på problemet.

Du väljer att inte lyssna utan försöker att lösa problemet själv.

Den eftertraktade produkten nämns dagligen i media till företagets nackdel.  Allmänna reklamationsnämnden och konsumentverket driver flera tvister med företaget och många kunder hör av sig direkt till dig för att framföra klagomål. Personalen har också uttalat sig i media trots att du bett dom att endast prata gott om varumärket. Du har haft samtal med vissa av de anställda och sagt att detta inte alls är okej. Ändå är efterfrågan av produkten väldigt stor då många inte klarar sig utan den och ditt företag klarar inte av att leverera.

En efter en av dina anställda slutar och du kan inte förstå orsaken. Du är inte heller intresserad av att ta reda på det. Vissa erbjuder sig att stanna kvar om de får bättre villkor men det anser inte du att de behöver. Du säger tack och hej till dom och köper i stället in personal från ett bemanningsföretag för minst det dubbla du tidigare betalat. Produkten får sämre kvalité eftersom bemanningsföretaget saknar erfarenhet och kunskap om produkten. Personalen som arbetar kvar får arbeta ännu mer, särskilt på obekväm arbetstid eftersom du låter bemanningsföretaget få välja schematurerna först.

Personalen försöker hela tiden prata med dig och via sina fackliga representanter lyfta sina tankar och idéer för att inga fler ska lämna företaget men du orkar inte lyssna, börjar bli less på deras eviga tjat.

Du har ett samverkansavtal med personalens fackförbund och kallar regelbundet till möten för att diskutera arbetsmiljö och saker som rör verksamheten. Handlingarna inför dessa möten råkar du i bland glömma bort eller skicka ut för sent så de fackliga representanterna inte kan förbereda sig. Du efterfrågar ofta deras synpunkter som du sedan struntar i. Det är ändå du som arbetsgivare som bestämmer. Det signaleras om personalens ansträngda arbetsmiljö och produktens dåliga kvalité på varje möte.

Till slut bestämmer sig fackförbundet för att säga upp samverkansavtalet då de anser att dialogen med dig inte fungerar. De säger att du inte följer avtalet och vill få till en bättre samverkan för att kunna rädda ditt företag. Fackförbundet hänvisar till medbestämmandelagen och förklarar att du ändå är skyldig att förhandla som tidigare men i stället enskilt med fackförbundet. Det är samma saker som ska förhandlas som tidigare påstår dom. De pratar också om arbetsmiljölagen och hävdar att jag måste ta hänsyn till den även fast avtalet är uppsagt.

Du kan inte förstå varför de säger upp avtalet just i dessa tider när människor behöver denna produkt mer än någonsin. Personalens fackliga representanter säger att det är just därför de gör så här och att de vill få till en dialog som fungerar bättre än tidigare. De säger gång på gång att de vill rädda ditt företag och få till en bra produkt.

Du tycker det låter helt orimligt, de är så oansvariga!

Då de gör på detta vis blir det naturligtvis konsekvenser tycker du och begränsar deras inflytande ytterligare. Det första du säger är att personalen inte får vara med på arbetsplatsträffarna längre. Fackförbundet hävdar att det inte har med samverkansavtalet att göra så du backar, de hade tydligen läst avtalet ordentligt. Då säger du i stället att de inte längre får ha personalmöten och diskutera fackliga frågor, men det får du också ta tillbaka. Värt ett försök ändå tänker du.

Men du kan tydligen kan stänga ut personalens fackförbund från rekryteringsgrupper så det gör du! Du är tveksam till att de ska få delta i andra grupper som rör förändringsarbeten, du måste kolla upp lite mer kring det.

En sak till du inser att du kan göra är att dra ned på den centralfackliga tiden för personalens fackförbund så självklart gör du det! Du känner att du fixar detta bäst själv utan mer inflytande av personalen och fackförbundet.

Tycker du att VD:n agerar på ett klokt sätt har du nog en anställning i Region Västerbottens ledning. Övriga skulle göra jobbet betydligt bättre.

Erika Nordström och Sofia Lundström
Vårdförbundet avdelning Västerbotten

Kommentarer

  1. sjunkande skeppet Region Västerbotten och dess VD det är anskrämligt hur dåligt de sköter sitt företag just nu. I ingen annan värld skulle det få pågå som det gör för vår VD nu. Säger till oss att komma med ideer och lösningar men sen när vi ställer oss upp och säger ngt då blir vi ombedda att säga upp oss om saker och ting in passar oss. tack för att Ni också lyfter detta !!

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Åtta måsten för hållbart yrkesliv

Att ha en bra arbetsmiljö, tillräckligt många kollegor med rätt kompetens och att kunna kombinera arbete och fritid är fullt rimliga krav i dagens arbetsliv. Vi har tagit fram 8 måsten som tillsammans bidrar till ett hållbart yrkesliv. Hur har du det på din arbetsplats?

Läs om våra 8 måsten!