Hur många Barnmorskor stannar kvar!

Barnmorska med visir och munskydd

Så nalkas ännu en jul och tyvärr även behovet av att stänga BB i Lycksele igen. Denna gång med en risk att de inte kan öppna igen på flera månader på grund av personalbrist. Det finns inga stadigvarande läkare på plats längre och det är en liten men tapper skara med barnmorskor som finns kvar. Resten av bemanningen behöver lösas med stafettbarnmorskor eller  med några barnmorskor från kusten som frivilligt har roterat mot BB Lycksele mot en ersättning. Trots detta har luckor behövts täckas med dubbelpass efter dubbelpass och övertid både av ordinarie personal och inlånad personal i Lycksele. Även Umeå och Skellefteå drabbas, då man stor del av tiden behöver gå på minimumbemanning, vilket leder till att det aldrig finns någon extra på passen som kan täcka upp vid sjukdom eller vård av sjuka barn.

Det är ett trött gäng med barnmorskor i Region Västerbotten som under nästan 2 års tid har försökt att släcka bränder i bemanning för att kunna hålla Lycksele öppet likväl som klinikerna i Skellefteå och Umeå. Närmaste ledningen på Centrum för obstetrik och gynekologi (CFOG) har hela tiden jobbat efter att det skall vara på frivillig basis som barnmorskor roterar för att värna om de barnmorskor de har kvar.

Med den kris som nu uppstår när vi står inför en längre stängning i Lycksele så hör jag tisslet och tasslet kring att den högre ledningen nu tänker lösa situationen genom att beordra barnmorskorna i regionen att rotera i länet, detta utifrån att de kan göra det enligt vårt anställningsavtal. Vi är anställda i Region Västerbotten och inte på våra enheter där vi jobbar eller i den stad vi bor i. Dessutom tänker de göra detta utan att behöva betala någon ersättning.

Min stora fundering i detta är inte att de kan och har möjlighet att göra detta, utan är det något dom ens borde BÖR göra? Som läget ser ut idag så finns det knappt barnmorskor för att klara av bemanningen i Umeå.

Tror ni som kommit fram till denna idé att det på något sätt kommer att lösa situationen? Jag kan ge er svar direkt på denna fråga. Nej, det kommer inte lösa situationen. Det finns redan för få barnmorskor att täcka passen med.  Det kommer att utlösa en snöbollseffekt som kommer att innebära att många barnmorskor kommer välja att lämna regionen och förlossningsvården.

En sak står klart och det är att vi barnmorskor inte kommer att stå utan jobb och helt krasst kan jag nästan tycka att vi inte längre gynnas av våra anställningar. När kommer Region Västerbotten vakna upp ur dvalan och faktiskt värna om sin personal?

Lösningen för BB Lycksele är inte att slussa runt de barnmorskor som finns i länet utan istället måste politiker och direktörer jobba för attraktiva villkor som gör att personal väljer att jobba i Region Västerbotten. Då kan vi tillsammans utveckla avdelningen.

Så min önskan är att den högre ledningen inte ser enbart vad dom KAN göra utan vad de bör göra för att värna om sina barnmorskor i länet.

Min andra önskan är att detta bara är ett rykte utan substans som aldrig kommer gå igenom.

Avslutningsvis vill jag skicka en stor kram till alla mina barnmorskekollegor i länet.

Karin Järback Barnmorska och styrelseledamot i Vårdförbundet


Kommentarer

  1. Bra där Karin, hoppas ni får en lösning på problematiken.. hur ser det ut med undersköterskor på förlossningen nu?

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Åtta måsten för hållbart yrkesliv

Att ha en bra arbetsmiljö, tillräckligt många kollegor med rätt kompetens och att kunna kombinera arbete och fritid är fullt rimliga krav i dagens arbetsliv. Vi har tagit fram 8 måsten som tillsammans bidrar till ett hållbart yrkesliv. Hur har du det på din arbetsplats?

Läs om våra 8 måsten!