Att skiljas är att dö en smula
Och ibland är det också nödvändigt. Men frågan är om det var nödvändigt när det kommer till Barnmorskeförbundet/Vårdförbundet. Det är såklart aldrig ens fel att två träter, och visst är det så att det ofta kan stämma.
Denna mörka november månad har professionsförbundet som organiserar legitimerade barnmorskor röstat JA på sin förbundsstämma. Det skulle vara att sticka under stol om vi sa att det inte svider en aningens över det tråkiga beslut som vann. Men vad innebär en splittrad kår, och vem tjänar på det i längden? Svaret på detta är arbetsgivaren.
Som förtroendevalda i Vårdförbundet har vi såklart en tolkning på varför det är bättre att vi är många tillsammans, och varför det är bättre att vi med gemensam samlad kraft driver de frågor som rör samtliga fyra professioner i Vårdförbundet, till exempel arbetsmiljö. Men även att vi samtidigt driver specifika professionsfrågor. De är oerhört viktiga, men dessa två bitar hänger ihop. Den sistnämnda driver vi bland annat genom det nationella barnmorskenätverk som finns i Vårdförbundet.
I media lokalt skrivs det just nu mycket om vad Barnmorskeförbundet anser att Vårdförbundet avdelning Västerbotten inte gjort, eller vad som hanterats felaktigt. Men bilden beskrivs från ett perspektiv, och kanske något onyanserat som vi inte känner igen oss i. När det gäller till exempel måltidsuppehåll anser vi det fel av arbetsgivaren att bygga en så slimmad organisation så det inte finns bemanning för att ta ut rast. Det är enbart ett sätt att spara pengar. Vi ansåg då, och anser fortfarande att en bättre lösning är att bemanna upp med barnmorskor så att möjlighet till rast finns . Och att en barnmorska inne på sal i ett aktivt skede av en förlossning, och rast inte således inte kan tas ut, skall ha kvalificerad övertid istället för en symbolisk summa likt den vid måltidsuppehåll. Det är en väsentlig skillnad, och ger i längden hälsosammare arbetstider och en säkrare vård.
Vårdförbundet avdelning Västerbotten har lagt ner mycket tid och engagemang för att stötta och hjälpa barnmorskorna i deras tuffa och utsatta situation. Vi behöver inte backa så långt tillbaka i tiden för att minnas hur semestern kollektivt skulle dras in för alla fantastiska barnmorskor och max tre veckors semester skulle erbjudas. Vårdförbundet var snabba och mötte upp, förhandlade och tvistade och skadestånd utgick till alla enskilt drabbade. Utöver det ordnade vi två fester för denna suveräna yrkeskår som uppskattades av oss alla. Vad gäller löneavtalet 2017-2018 så är barnmorskorna ledande och fick i Västerbotten högsta ökningen i Sverige. Så visst, det svider och gör ont att läsa och höra att Vårdförbundet inte lyssnar till gruppen och valet är att lämna.
Vi vill passa på att säga att alla barnmorskor självklart fortsättningsvis kommer vara en stor och viktig del i Vårdförbundet. Du är alltid välkommen som medlem och vi kommer fortsätta driva era och de övriga tre professionernas frågor på allra bästa sätt. Vi kommer fortsätta teckna kloka och bra kollektivavtal, vi kommer alltid bevaka er arbetsmiljö, vi kommer alltid se till er hälsa så att arbetstiderna ger vila och återhämtning. Vi kommer inte ge oss i lönefrågan och vi kommer fortsätta möta er alla och hoppas att vi tillsammans kan påverka villkoren så att de blir ännu bättre…
.. för en sak som är säker är, vi nöjer oss aldrig.
En annan sak som är säker: ensam är inte stark, splittring av en hel yrkeskår banar inte vägen för bättre villkor, splittring av fyra legitimerade yrken gör oss inte starkare. Det är tillsammans vi kan bestiga berg!
Till dig som är barnmorska och väljer att vara kvar i Vårdförbundet-vi kommer göra allt vi kan för att du ska vara nöjd och känna dig hemma. En vi-känsla är vår största kraft och vi och våra kollegor möter dig gärna, så tveka inte att höra av dig med dina funderingar.
#enbarnmorskaunderlivet
Jenny Olsson, ordförande Vårdförbundet avdelning Västerbotten
Catrin Johansson, förbundsstyrelseledamot Vårdförbundet samt ledamot avdelning Västerbotten
Boka din lönecoachning!
Nu är vår digitala lönecoachning i gång. Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.
Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.
Säkra din plats här!