IMG_0504Varje vår får vi frågan från TV, Radio och tidningar hur vårdsommaren spås att bli och ofta säger vi att det ser illa ut och det kommer bli tufft. I år har det varit stort mediefokus, och styrelsen och medlemmar har uttalat sig om att detta kommer bli den värsta sommaren, och detta till arbetsgivarens stora förtret. Visst vet vi att det finns enheter och arbetsplatser där planeringen fungerat bra och semestrarna blivit beviljade i god tid, men det finns alltför många ställen där det varit raka motsatsen. Det finns arbetsplatser där man har gått in i sommaren och semester oviss om vem som ska lösa de turer där det inte finns någon schemalagd. Frågorna har varit många -Kommer jag att få vara ledig på min semester eller beordras in på arbete? Kommer jag att kunna åka på den planerade resan med familjen? Finns det möjlighet till rast och paus och intag av lunch? Att rusa in i semestertider med dessa farhågor istället för att hinna varva ner och se fram emot några veckors ledighet är långt ifrån optimalt.

Vi har vid flera tillfällen fått till oss att vi hela tiden ropar ”vargen kommer”, och även om det efter sommaren visade sig att det inte blivit så illa som Vårdförbundet befarande, så kvarstår ändå faktum som vi påtalade innan: patientsäkerheten var ofta hotad. Vi har i media kunnat läsa allt som hänt medborgare runt om i Sverige, och vi har även fått ta del av våra medlemmars historier där det stundtals varit en ohållbar situation i vården. Och frågorna kvarstår: när ska personalen få möjlighet till vila och återhämtning? När skall all övertid tas ut? Det är fyra månader kvar på 2016, och detta skall hinnas med under den tiden.

Nu är det återigen dags att kavla upp ärmarna och fortsätta vårt påverkansarbete för en bättre vård i kommun och landsting. Vårdförbundet har många lösningar för att förbättra kvalitén på vården och säkra kompetensförsörjningen, och nu är det hög tid att arbetsgivaren lyssnar på oss och tar våra förslag på allvar.

Vårdförbundet har många lösningar på hur vi ska ta oss ur vårdkrisen i Sverige!
Vårdförbundet har många lösningar på hur vi ska ta oss ur vårdkrisen i Sverige!

· Öppna plånboken och betala för den kunskap som våra medlemmar har och som krävs för en god och säker vård, det går inte att snåla sig ur den kris som faktiskt råder. Det finns över 40 000 sjuksköterskor som valt att lämna yrket eller arbeta via ett bemanningsföretag. Locka tillbaka dessa personer.

· Öka antalet AST-tjänster (akademisk specialisttjänstgöring) i Västerbotten. Idag finns detta i VLL och Umeå kommun men det behövs många fler platser för att antalet specialistutbildade ska öka. Skapa karriärmöjligheter för Vårdförbundets medlemmar.

· Inför strukturerad yrkesintroduktion för de som är nya i yrket.

· Hälsosamma arbetstider med tid för vila och återhämtning är ett måste. Det går inte att behålla personal med dagens schema och brist på återhämtning.

· Inför personcetrerad vård.

Ja listan kan göras lång!

Nu är jag taggad att återigen möta länets politiker och tjänstemän och fortsätta att påverka så att Vårdförbundets alla medlemmar får den bästa tänkbara förutsättningarna och villkoren för att bedriva en god och säker vård.

Den stora frågan är – kom vargen denna sommar? Ja, tyvärr gjorde den det!

imagesTW46KIVU

 

/Jenny Olsson, ordförande Vårdförbundet avdelning Västerbotten!

Boka din lönecoachning!

Nu är vår digitala lönecoachning i gång. Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.

Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.

Säkra din plats här!