Mattias Weibull

För snart tre år sen tog kommunerna i Västerbotten över hemsjukvården från landstinget och med det även ansvaret för sjukvården av den mest utsatta delen av befolkningen som fortfarande bor kvar i sina egna hem. Sedan tidigare har kommunerna redan ansvaret för de om är så sjuka att de inte klarar av att bo kvar hemma.

Men vart är de specialistutbildade sjuksköterskorna? Det finns fem specialistutbildade sjuksköterskor med inriktning mot vård av äldre per 100 000 invånare. 74 % av arbetsgivarna i Sverige säger att de har brist på nyutexaminerade distriktsköterskor. Hur har våra kommunpolitiker tänkt att det ska kunna möta upp vårdbehovet för den äldre befolkningen som de har ansvaret för utan kompetens?

En strimma ljus är att Umeå kommun som enda kommun av 15 i länet insett vilka problem bristen på specialistutbildade sjuksköterskor innebär och har infört AST, akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor, för att öka kompetensen. Det är en viktig början dock är det långt kvar innan vi är i närheten av målet.

Min fråga till våra politiker ute i kommunerna är

-Vågar ni bli gamla i er kommun?

/Mattias Weibull, distriktssköterska och styrelseledamot

Vårdförbundet Västerbotten


Kommentarer

  1. Nej. Vill inte bli gammal i Skellefteå. Jobbar själv som syrra så jag vet vilket h- vete det är.

  2. Det är dags att kommunen nu visar att de stödjer den äldre befolkningen. Västerbotten ligger i framkant sedan vad de gäller bra forskning för äldre. Nu gäller det att omsätta den i praktik.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!