Vågar vi bli gamla?
För snart tre år sen tog kommunerna i Västerbotten över hemsjukvården från landstinget och med det även ansvaret för sjukvården av den mest utsatta delen av befolkningen som fortfarande bor kvar i sina egna hem. Sedan tidigare har kommunerna redan ansvaret för de om är så sjuka att de inte klarar av att bo kvar hemma.
Men vart är de specialistutbildade sjuksköterskorna? Det finns fem specialistutbildade sjuksköterskor med inriktning mot vård av äldre per 100 000 invånare. 74 % av arbetsgivarna i Sverige säger att de har brist på nyutexaminerade distriktsköterskor. Hur har våra kommunpolitiker tänkt att det ska kunna möta upp vårdbehovet för den äldre befolkningen som de har ansvaret för utan kompetens?
En strimma ljus är att Umeå kommun som enda kommun av 15 i länet insett vilka problem bristen på specialistutbildade sjuksköterskor innebär och har infört AST, akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor, för att öka kompetensen. Det är en viktig början dock är det långt kvar innan vi är i närheten av målet.
Min fråga till våra politiker ute i kommunerna är
-Vågar ni bli gamla i er kommun?
/Mattias Weibull, distriktssköterska och styrelseledamot
Vårdförbundet Västerbotten
Kommentarer
Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.
Boka din lönecoachning!
Nu är äntligen vår digitala lönecoachning i gång igen efter sommaren. Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.
Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.
Säkra din plats här!
Nej. Vill inte bli gammal i Skellefteå. Jobbar själv som syrra så jag vet vilket h- vete det är.
Det är dags att kommunen nu visar att de stödjer den äldre befolkningen. Västerbotten ligger i framkant sedan vad de gäller bra forskning för äldre. Nu gäller det att omsätta den i praktik.