Catrin JohanssonOch det brukar de ju ofta vara, kreativa alltså, och med blandat resultat. Eller det är lika bra att jag är ärlig, faktiskt allt som oftast med ganska dåligt resultat.

Från och med 1:a januari 2016 har Socialstyrelsen ändrat sina föreskrifter gällande anställning av nyutexaminerade sjuksköterskor som inte har hunnit få sin legitimation. Tidigare gällde ett generellt undantag, SOSFS 2000:9, men det har alltså upphört att gälla. Innan Socialstyrelsen tog detta beslut gjorde de en konsekvensutredning, som visade att det istället tänkbara scenariot blir att arbetsgivaren kommer att anställa nyutexaminerade sjuksköterskor som undersköterskor, i väntan på legitimation. Läs här om vad som gäller innan du fått din legitimation

Och hur väljer då arbetsgivaren inom Västerbottens läns landsting att lösa detta? Jo, man är kreativ och hittar på anställningsformen ”sjuksköterskestuderande”. Vad exakt denna anställningsform innebär tycks dock vara oklart. De bud Vårdförbundet hittills får från arbetsgivaren är att dessa personer ”går utöver”, och att de sedan skall få nytt anställningsbevis som legitimerad sjuksköterska så snart de har uppvisat yrkeslegitimation. Vid det sistnämnda kan jag tänka mig att sedan tidigare anställda inom landstinget höjer lite lätt på ögonbrynen här, alternativt sätter något i halsen. Anställningsbevis i tid? Ja, det är i alla fall det som är utlovat. Vidare menar arbetsgivaren att dessa ”sjuksköterskestuderande” inte får dela eller dela ut medicin, men ändå är det precis det som vi fått höra sker.

Så om du, nyutexaminerad sjuksköterska, precis som jag får huvudvärk av allt detta. Ta dig en paracetamol eller ibumetin. Men dela för guds skull inte medicin till någon annan. Inte.En.Endaste.tablett. För du får nämligen inte det.

Inom slutenvården får inte delegering av iordningställande eller administrering av läkemedel ske (se 4 kap. 3 paragrafen Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården). Detta innebär att dessa uppgifter måste utföras av legitimerade sjuksköterskor.

Det är ett brott mot patientsäkerhetslagen om en person med icke legitimation utför arbetsuppgifter inom ett yrke med skyddad yrkestitel. Personen kan bli åtalad i tingsrätt och beläggas med böter. I värsta fall, om något skulle hända, kan du förlora din legitimation innan du ens har hunnit få den. Och tar vi det ytterligare ett steg, vad händer med den legitimerade sjuksköterskan som ansvarat för den ”sjuksköterskestuderande”, kanske utan att veta om att ansvaret var just hens?

Hur känner ni inför detta, hur går samtalen på arbetsplatserna kring vem som får göra vad innan man har fått sin legitimation? Pratas det om överhuvudtaget?

/Catrin Johansson,  Styrelseledamot avdelning Västerbotten

PS. Även när det gäller biomedicinska analytiker är frågan om legitimation och anställning en het fråga. Men det förtjänar ett helt eget inlägg, minst.

Boka din lönecoachning!

Nu är äntligen vår digitala lönecoachning i gång igen efter sommaren. Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.

Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.

Säkra din plats här!