SKR - Är det samhällsfarligt om fler lämnar?

Jag har lite svårt att förstå att SKR tycker att Vårdförbundets pågående konflikt är samhällsfarlig.

SKR kallar det alltså samhällsfarligt när Vårdförbundets professioner (barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor) tar sina lagstadgade raster och går hem när ordinarie arbetstid är slut. Om vi inte arbetar mer än den tid vi faktiskt är anställda på.

SKR säger att de vare sig har mandat att förhandla om sänkt veckoarbetstid eller att de har råd. Att det inte går eftersom det redan idag saknas så många av våra professioner att det inte är möjligt att genomföra.

Men SKR tycker INTE att det är samhällsfarligt att överutnyttja befintlig personal till orimligt många och långa övertidspass.

SKR tycker INTE att det är samhällsfarligt att beordra oss att arbeta från tex 06.45 – 22.00  eller från 13.00 – 07.00 för det är exakt vad ett ”dubbelpass” innebär.

Några personliga funderingar;

Tycker SKR verkligen inte att det vore rimligt att förbättra arbetsvillkoren och arbetsmiljön så att fler VILL ta anställning inom SKR’s avtalsområde? Att alla vakanser blir bemannade med ordinarie personal som dessutom är utvilad när de är på arbetet och färre blir sjukskrivna? Tror inte SKR att det faktiskt vore mer kostnadseffektivt såväl för dem som för hela samhället?

Enligt Nationella vårdkompetensrådets nya kompetensförsörjningsrapport har 13 000 sjuksköterskor lämnat yrket. Vad skulle hända om fler sa upp sig och gick – vore inte det samhällsfarligt? Vad skulle SKR göra då, försöka neka oss rätten till det också?

Anette Fristedt
Legitimerad sjuksköterska och förtroendevald i NU-sjukvården


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

När du skriver en kommentar så godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår personuppgiftspolicy.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!