Delaktighet och tillit! Gör om och gör rätt!

Intensivvårdssjuksköterskor i skyddsutrustning rullar in säng

Vi blir fundersamma över orden dialog och samverkan inför förändringar och beslut. När det går fort i organisationen då går beslut före ovanstående och det blir sällan bra, det blir faktiskt inte bra alls.

Rapporter säger att det är brist på kompetens, inte brist på vårdplatser.
Medarbetare inom hälso- och sjukvården arbetar deltid för att orka men skulle vi arbeta heltid skulle flera tusen medarbetare förstärka insatserna för Sveriges medborgare. Är det ok att 51% av tillfrågade i Vårdförbundets senaste rapport (2023) säger att de arbetar deltid för att orka och för att få återhämtning? Arbetsgivarorganisationen ser över sina avtal regionalt som lokalt. Avtal kan sägas upp men då måste organisationen samtidigt ha insikt i effekter och konsekvenser som följer med besluten. Att vara transparant med fokus på en hållbar arbetsmiljö och uthållig kompetensförsörjning där medarbetaren är central borde vara arbetsgivarens mål.

Vi förstår att organisationen är utmanad av besparingskrav och prioriteringar för att nå balans. Det förstår vi alla inom hälso- och sjukvården som finns tillgängliga för medborgare i Sverige dygnets och årets alla timmar. Oavsett vilken dag eller helg eller sommarvecka det är så står vi här för att bistå just DIG när DU behöver vår hjälp. Rätt fantastiskt när man tänker efter. Samtidigt undrar vi hur länge till kan vi tänja och stretcha och klyva oss för att räcka till för uppdraget Sveriges medborgare vill ha?

I all förändring ingår delaktighet!
I egenskap av att vara förtroendevald/skyddsombud för medlemmar inom intensivvårdsverksamheter är vi övertygade om att delaktighet hade varit nyckeln till ett förankrat organisatoriskt beslut när man valde att avsluta ett avtal, poängmodellen, som burit mycket nytta under många år och varit en nyckel till bibehållen kompetensförsörjning inom intensivvården.
Delaktighet var tog den vägen? Nu är avståndet större och tilliten låg mellan medarbetare med specialistkompetens och organisationen. Avstånd är sällan bra för den nära dialogen och vägen framåt. Arbetsorganisationens tystnad blir tecken på kommunicerad icke önskvärd dialog. Intensivvården i Västra Götalandsregionen utmanas i alla delar här och nu.

Färre med kompetens?
Rapporterna sa: vi behövde vara fler för att hålla öppet vårdplatser och fullfölja det uppdrag vi har. Ska organisationen ta ansvar för risken att stänga intensivvårdskapacitet och platser? Organisationens rapporter säger att vi ska ha fler platser för intensivvård men kompetensförsörjningen är utmaningen. Ska färre hjälpa fler? Vad händer då?

Delaktighet och tillit! Gör om och gör rätt!
Beslutsfattare i Västra Götalandsregionen regionalt, sjukhusdirektörer och stab!
Intensivvården har ett uppdrag att fylla i alla led nationellt, regionalt och lokalt. Våra kollegor förutsätter att vi har kapacitet när vårdnivån kräver så. Effekterna av beslut att säga upp avtal för intensivvården har redan fått konsekvenser och effekter hos medarbetare. Vi huvudskyddsombud, förtroendevalda/skyddsombud på intensivvårdsenheter undrar:
Hur ser vår kapacitet ut september 2024, ett år efter beslutet att säga upp avtalet/poängmodellen?

Vårdförbundets förtroendevalda/skyddsombud inom Intensivvården i Göteborg, Borås, Kungälv:
Nina Nilsson, förtroendevald/skyddsombud Intensiven Mölndal Område 3 SU
Johan Rochester, förtroendevald/skyddsombud/huvudskyddsombud Thorax Område 6 SU
Malin Lund, förtroendevald/skyddsombud/huvudskyddsombud Thorax Område 6 SU
Anna Waenerlund, förtroendevald/skyddsombud/huvudskyddsombud NIVA, IVA Östra. Område 5 SU
Caroline Hagstedt Engström, förtroendevald/skyddsombud Intensiven Östra Område 5 SU
Karin Olsson, förtroendevald/skyddsombud Intensiven Östra Område 5 SU
Ulrika Olsson, förtroendevald/skyddsombud CIVA Område 5 SU
Caroline Winberg, förtroendevald/skyddsombud CIVA Område 5 SU
Jonathan Ljungdahl, förtroendevald/skyddsombud CIVA Område 5 SU
Maja Backlund, förtroendevald/skyddsombud PIVA 22/95 Område 5 SU
Tina Hylén, förtroendevald/skyddsombud PIVA 22/95 Område 5 SU
Taru Kontio, förtroendevald/skyddsombud BIVA Område 1 SU
Teres Björk, förtroendevald/skyddsombud IVA SÄS Borås
Ulla Bark, förtroendevald/skyddsombud IVA SÄS Borås
Emelie Atterskog, förtroendevald/skyddsombud IVA SV Kungälv
Alexandra Halldin, förtroendevald/skyddsombud IVA SV Kungälv


genom
Nina Nilsson
Intensivvårdssjuksköterska Mölndals sjukhus
Vårdförbundets förtroendevald/skyddsombud med facklig tid på område 3


Kommentarer

  1. Som sagt sååå många gånger. Kompetens är kostnadseffektivt och patientsäkert!! Nettoeffekten av de besparingar som presenteras kommer bara leda till en negativa nettoeffekter av nya kostnader. Om man vill ha kompetent, effektiv, patientsäker och kostnadsneutral vård, låt poängmodeller vara kvar, lyssna på kompetent personal och se till att utbildning lönar sig, kompetens och engagemang ger en vård värdig det vi inom vården arbetar och står för. Från pandemin och framåt. Vi ger befolkningen den trygghet man har rätt till som vårdtagare. Värna om den fantastiska intensivvård vi har i Sverige. Se till att specialistsköterskor tjänar det som är skäliga löner. Värna om poängmodeller och lyssna på de som vet.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Boka din lönecoachning!

Nu är vår digitala lönecoachning i gång. Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.

Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.

Säkra din plats här!