Är inte tre år tillräckligt?

Här reflekterar Mikael Öström, sjuksköterskestudent över sina studier och löneläget. Vårdförbundet Västra Götaland frågar sig är vården redo att ta emot våra nybakade studenters kompetens och kunskaper?

/Robin

 

Jag är 42 år och har arbetat som undersköterska tidigare men har snart avverkat tre terminer på sjuksköterskeprogrammet. Jag får en känsla av att vår utbildning inte räcker till eller ”duger” på arbetsplatserna. Det är fler och fler som börjar snegla åt traineeprogram, Karolinska har redan ett två-årigt och vad jag har hört så är Borås på väg mot samma håll. Sahlgrenska hade krav på ett basår men det tror jag de backat på i dagsläget. Sen vet jag inte hur det ser ut i övriga Sverige.

Detta gör att funderingar väcks om vår utbildning. Ska jag läsa mina tre år och sedan gå ett traineeprogram på två år för att sedan läsa en minst ett-årig inriktning? Det är SEX års utbildning och eftersom jag läser i Borås så tänkte jag mig att hoppa på Masters utbildningen som är ytterligare ett år, så sju år innan jag har den bästa möjliga grund att stå på som sjuksköterska.

Men hur ser löneutvecklingen ut om vi ponerar på att vi har obligatoriska basår eller traineeprogram? Jag tror att löneutvecklingen avstannar och alla slussas in på en lägre nivå än idag med argumentet att det är en ”utbildningstid” för att efter traineeprogrammet erbjudas 26.500:-.

Det är som att kompetenskraven höjs men ingen vill betala för kompetensen utan den ska sjuksköterskan själv stå för. Jag fick reda på idag att en snickare (utan högskola……) i Stockholm har en snittlön på 38.000:- och de bygger just nu nya Karolinska och just ja: de har varit ute i strejk på grund av dåliga avtal; så vem ska arbeta där med en minst tre-årig högskoleutbildning för 26.500:-?

Vi kan bygga för miljarders miljarder men vi vill inte ha någon som arbetar där?

Jag tänker utbilda mig så mycket jag kan och förmodligen göra sju år totalt innan jag känner mig färdig, och arbeta mina sista 15-20 år som sjuksköterska. Men var står vi egentligen med vår utbildning, är tre år tillräckligt? Vad gör vi för att också få en snittlön som motsvara kompetensen (tittar jag runt bland snickare, industriarbetare och hamnarbetare så saknas högskola men snittlönerna är mer än 10.000:- högre än våra).

Något måste göras på riktigt, vi måste se oss själva i spegeln, är det slut på rean på riktigt?

De största felen som föreligger är framförallt arbetsbelastningen och arbetsmiljön sen kommer lönen. Säg till en hamnarbetare att han ska lasta av en båt ensam och minska sin lön med 15.000:- i månaden och när han kommit hem, ring in han igen för hans kollega dök aldrig upp. Alla måste höra hur dumt det låter men ändå låter vi det fortgå inom vården, varför?

untitled

Mikael Öström

Sjuksköterskestudent

 


Kommentarer

  1. Löneförhöjningen var hela 300 kr till sjuksköterskorna på ASIH för 2016, så snart kommer vi ikapp 😉

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Åtta måsten för hållbart yrkesliv

Att ha en bra arbetsmiljö, tillräckligt många kollegor med rätt kompetens och att kunna kombinera arbete och fritid är fullt rimliga krav i dagens arbetsliv. Vi har tagit fram 8 måsten som tillsammans bidrar till ett hållbart yrkesliv. Hur har du det på din arbetsplats?

Läs om våra 8 måsten!