Tidsmodulernas plats inom vården

En gång i tiden satt jag vid en maskin som linderska på en industri. Jag lindade transformatorer till diverse elektriska apparater. Jag arbetade på ackord och kunde när jag fått upp tekniken tjäna lite mer i timmen, sk. ackordslön. Vem bestämde tiden och priset? Jo det gjorde en tidsstudieman/kvinna som satt bredvid mig och studerade och tog tid på de moment som gjordes per enhet och därav fick det sedan bli ett pris den sk. ackordslönen. Jag mådde inte dåligt och inte heller transformatorerna och företaget fick sina transformatorer gjorda.

Jag gick sedan vidare och började arbeta inom vården. Inga ackord eller tidsmoduler fanns inom denna sektorn, DÅ! Klocka 3

Däremot har det smugit sig in sakta men säkert de sista åren.

Eller ja första gången jag råkade på det personligen var när jag arbetade som distriktssköterska på en vårdcentral och Tele Q infördes. Det är några år sedan, men då hade någon räknat ut att en sjuksköterska som sitter i Tele Q ska hinna med 10 samtal per timme, alltså 6 minuter per samtal. Detta samtal ska inkludera ett gott bemötande, informationsinhämtning och en lösning på hur man går vidare med problemet och sedan dokumentera detta. Hur fungerade detta? Njae så där, faktiskt de röda staplarna började infinna sig på APT som diskussionsämne och man stötte och blötte från alla håll hur man nu skulle få de röda staplarna till gröna staplar för att det skulle se bra ut i statistiken. Har även förstått att det är ett rekryteringsargument för att få läkare till samma verksamhet ”Du har moduler på 10 minuter eller 20 minuter per patient, gissa vilket som lockar mest för läkare att arbeta inom denna verksamhet”

Nästa gång jag råkade på det var inom nästa verksamhet där någon inom ledningsstrukturen bestämde att det inte fick ta mer än 15 minuter att överlämna en patient på mottagande enhet. Vad innebar detta då. Urlastning, överflyttning till säng från bår, överrapportering, bädda rent på bår, städning av fordon, påfyllnad av material och dokumentering. Ibland behövde även vi som arbetade gå på toaletten efter ett antal timmar på vägarna. Nå hur fungerade denna regel då? Nja så där det också faktiskt för det mesta behövdes 20-25 minuter och även detta diskuterades på APT.

Nu har jag bytt verksamhet igen och återigen stött på detta men denna gång inte för egen del. Hemvården har tagit tidsrapporteringen till ytterligare en nivå. Häromdagen kom en omvårdare till mig och ville diskutera en patients bekymmer, hon började trycka runt på sin arbetsmobil och jag frågade vad som hände, döm om min förvåning när hon svarade ”Jag måste logga in att jag pratar med sjuksköterska så att jag inte får luckor i arbetstiden” Jo så är det de har tidsstudier varje dag och varje moment under en arbetsdag och får stå till svars för om det har några ”luckor”.

För några år sedan pratade jag med en bekant som även hon arbetade inom Hemvården och fick då reda på att det tar 18 minuter att duscha Agda eller Kalle? Hur går det till? Sätter man den som ska ”duscha” på en pall med kläderna på och kastar en hink vatten över dem? Får de välja sina nya kläder själva? Ja det väckte lite frågor som ni förstår men svaret var att de som arbetade fick kort eller ingen rast eller så fick de arbeta en stund efter att arbetstiden tagit slut, för 18 minuter räckte inte till för att på ett värdigt sätt duscha någon.

Tidsmoduler ska de verkligen finnas inom vården? Ska de det  ska vi inte ha möjlighet till tidsstudier då på t.ex. hur lång tid tar ett värdigt samtal med sjuksköterska i Tele Q eller motsvarande? Eller hur lång tid tar det för Agda eller Kalle att ta en dusch på ett värdigt sätt, utan att det kostar missad rast för medarbetarna? Ja och vore det inte rimligt med ackordslön om det ska finnas tidsstudier. För går det föra över det ena så måste det väl gå att föra över det andra från industrivärlden?

Nä skämt åsido!

Tidsmoduler och tidsstudier går det verkligen ihop med att man talar om det viktiga mötet, kvalitet, lyssna in, personcentrerat, medbestämmande etc. med att ha tidsstudier och tidsmoduler?

När jag arbetade som linderska hade jag inga problem med ackordslöner och tidsstudier men som legitimerad sjuksköterska har jag det. Vad går det ut på? Har de uppkommit för att det inte finns tillräckligt med folk och detta arbetssätt ser åtminstone snyggt ut på papper men enligt mig fungerar det inte i mötet med andra människor som har ett litet eller stort behov av hjälp.

Vad tycker du?

Ha de

Tina K

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!