BiancaJag är doldisen i vården. Jag är den som ser till att du får svar på ditt blodprov. Jag tar hand om provet och till att rätt analyser görs. Jag ser till att du kan lita på svaret, att metoden fungerar och att vi gör på rätt sätt. Jag är den du kan ringa till när du funderar på vilket rör som skall användas eller vilka prover som skall tas. Jag ger dig snabba säkra svar så att du kan behandla patienten på bästa sätt.

Jag är också den som ser till att det finns blod att ge när någon kommer in efter en stor olycka. Att blodet är testat och friskt. Och att blodgivarna känner sig välkomna, så att de vill fortsätta att ge. Jag ser till att rätt blod lämnas ut när även om det är bråttom eller mitt i natten.

Jag är den som tar hand om de prover du skickar för att se vad det var för celler i det där födelsemärket du skar bort, eller i provet du tog från patientens tarm. Jag ser till att provet hanteras på bästa sätt, och jag skär till lagom tjocka snitt så man kan titta på provet i ett mikroskop. Jag kan färga ditt prov så att man skilja en cell från en annan. När du behöver snabbsvar under en operation är jag där och tar hand om ditt prov.

Jag är den du vänder dig till när du misstänker en smittsam sjukdom, eller inte vet vilken antibiotika du skall använda. Jag gör odlingar och kontrollerar sedan vilken bakterie som gjort patienten sjuk. Jag analyserar urin, faeces och sputum som du skickar till mig. Om jag hittar bakterier i en blododling så larmar jag så du kan sätta in en snabb insats.

Jag är den du skickar patienten till när du funderar på vad som är fel. Jag undersöker lungornas funktion, jag kontrollerar hur urinblåsan fungerar. När du inte lyckas hitta någon dopplersignal på foten så skickar du patienten till mig för att mäta tåtryck, ankeltryck och lårtryck. Jag läser in långtids-EKG och är med patienterna när de gör ett arbets-EKG. Om en patient är medvetslös så kommer jag till dig och kör ett EEG för att hjälpa dig att hitta vad som är fel. Jag är den som kör ultraljud på halskärlen för att hitta om stroken berodde på en propp, och den som kartlägger venerna på benen inför en operation. När du vill veta hur bra hjärtat slår eller om det finns några klaffläckage så är det jag som håller i ultraljudsproben.

Jag är en viktig del i tumörutredningar och utför de nuklearmedicinska undersökningar du behöver för att kunna behandla patienten. Jag arbetar med öppna strålkällor och gör beredningar i LAF-bänk bakom blyglas för att kunna bereda rätt preparat. Jag står och håller i handen på mannen som är rädd och tycker det är obehagligt att ligga under gammakameran, eller tröstar och lyssnar på den unga kvinnan som är rädd att cancern har spridit sig. Jag tar hand om små barn och oroliga föräldrar.

 

Jag gör allt detta och oändligt mycket mer. Vet du nu vem jag är?

Jag är den Biomedicinska Analytikern på Klinisk Kemi. Jag är den Biomedicinska Analytikern på Transfusionsmedicin. Jag är den Biomedicinska Analytikern på Mikrobiologi, eller den som är på Patologen. Jag är den Biomedicinska Analytikern som arbetar på Klinisk Fysiolog, på Nuklearmedicin eller på Neurofysiologi. Jag är den Biomedicinska Analytikern som arbetar på vårdcentralen eller kanske på hjärtmottagningen. Jag finns överallt i vården och är inblandad i alla vårdprocesser. Det går inte en dag utan att du använder dig av min kunskap.

Så nu hoppas jag att du vet vem jag är!!

Bianca Bugge leg. Biomedicinsk Analytiker

Klinisk Fysiologi / Nuklearmedicin

Kommentarer

  1. Tack Bianca, viktigt att lyfta fram att biomedicinska analytiker finns. Ni är motorn och kvaitetsgaranten för dessa högteknologiska verksamheter som utgör ryggraden i all diagnostik i våden och säker försörjning av blodkomponenter. Och det är viktigt att flera unga hittar till detta spännande yrke, för efterfrågan på biomedicinska analytiker kommer att öka framöver. Nu pågår ju även en intressant diskussion om karriärmöjligheter inom yrket, bl a genom specialistutbildning. Det ska bli spännande att se var det landar!

    1. ”…kvalitetsgaranten för dessa högteknologiska verksamheter som utgör ryggraden i all diagnostik i vården…” ska det vara. Rättstavningen rättar allt utom det som verkligen är fel… 😉

  2. Vi är också många som jobbar med forskning, både statligt och privat. Det glöms ofta bort och jag känner ibland att jag inte har en naturlig plats i Vårdförbundet, trots att jag är anställd av landstinget.
    Forskning och utveckling är också viktig för en framtida patientvård!
    Jag känner många BMA som fortsatt med en fyraårig forskarutbildning och disputerat.

    1. Håller med om att forskning ofta ”glöms bort”, jag har jobbat extremt hårt för att disputera (mer eller mindre vid sidan om ”sedvanligt bma-arbete”), och därigenom fått tillstånd delvis forskningstjänst, känns lite tråkigt att få höra saker som ”jobbar du på riktigt idag”, de dagar man är i kliniken, till alla som tycker så vill jag bara belysa att det är just gediget forskningsarbete som ligger till grund för de metoder-/referenser som vi faktiskt utgår ifrån i kliniken…

  3. Pingback: ”Vet du vem jag är?” | BMAJOBB

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Boka din lönecoachning!

Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.

Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.

Säkra din plats här!