Sju sjuksköterskor till priset av EN sjuk lön

Plånbok

Sju distriktsköterskor med i dagens mått mätt mycket bra lön skulle man få i Brunflo och i Östersunds kommun till priset av en stafettläkare. Hur kom vi fram till det? Jo, vi tog ersättningen för det som de alltid betalar en stafettläkare i veckan dvs. 62 000 kr+ hyrbil för en vecka 3000 kronor exklusive bränsle, mat 1000 kr samt hotell 6000 kr. På en månad blir det en kostnad på ca 297 000 kr.

En dryg kvarts miljon i månadslön.

Om flyg från Göteborg till Östersund tillkommer blir det ca 3500 kronor till/ vecka.

Till priset för en månads ersättning till en stafettläkare kan Östersund få drygt SJU distriktsköterskor med ett snitt på 40 000 kronor i månaden. Detta skulle vara i dagsläget mycket välbetalda distriktsköterskor. Lägg därtill att de betalar sin egen mat och egen bil….

Vad får Östersunds kommun för pengarna? Får man god och säker vård enligt patientsäkerhetslagen? Får man kvalitet och kontinuitet? Vad kan en stafettläkare göra på en vecka?

För 40 000/mån får du en erfaren, kompetent, driven specialistutbildad sjuksköterska med en utbildning på minst 4,5 år, 255 poäng på högskola! För 40 000 får du dessutom en person med många års erfarenhet av arbetet.

Vad får du för en dryg kvarts miljon/mån vad gäller läkare? En läkare med 5,5 års utbildning och 2 års AT-tjänst för att få sin legitimation. Läkaren har bara ett års mer utbildning och antagligen flera års mindre erfarenhet än distriktsköterskan. Dessutom stannar distriktssköterskan troligtvis kvar längre än en vecka, hittar i skåpen och känner patienterna.

Lagstyrt är följande: Sjuksköterskan får inte skriva dödsbevis, men får konstatera tidpunkten för döden enligt gällande kriterier efter delegering av läkare. Sjuksköterskan får heller inte skriva sjukintyg till försäkringskassan.

Alla andra arbetsuppgifter kan en sjuksköterska med formell kompetens enligt lagen egentligen utföra.

Vi vill veta:

Vilka är de dörrar som stängs för att vi ska få ett samhällsekonomiskt vinstvärde som skulle gynna alla, utom enskilda läkares redan smockfeta plånböcker?! Smockfet betyder i detta fallet 297 000 kr x 12 mån = En årslön på 3,5 miljoner (Gränsen för Östersunds kommun går vid 4,5 miljoner/år per läkare)

Elisabeth Höglund ifrågasätter sjuksköterskor som säger nej till en undermålig arbetsmiljö, var finns hennes och andras kritik när det gäller personer som utan skrupler suger pengarna ur vår skattefinansierade vård utan att bry sig ett dyft om patienternas säkerhet, väl och ve.

Varför bråkar arbetsgivarna om en ingångslön för sjuksköterskor på 25 000 i månaden men är beredda att betala en skrupellös läkare 297 000? Denna läkare tjänar på en och en halv dag mer än vad en nyexaminerad sjuksköterska får i månaden!

Vem är det denne läkare ska handledas av på sin vecka på vårdcentralen? Vem kommer denne läkare att fråga om rutiner, praktikaliteter, kännedom om patienter och inte så sällan om diagnostisering och ordinationer?

Vi som jobbar i vården vet. Vet du?

Till Östersunds kommun och alla andra som hyr in personal. De som bor på ort och ställe betalar skatt till den egna kommunen och ger intäkter. Den som hyrs in, flyger bort med pengarna.

Visst är det mer samhällsekonomiskt att öppna dörren mellan sjuksköterskor och läkare, så säg?

Gott nytt år önskar Västbloggen!

Marianne Brindbergs och Robin Åberg

Ps. ”Bästbloggen”


Kommentarer

  1. Hur har ni kommit fram till 297000? 62000* 1,32 ( arb avg) + 13500 för övrig utlägg blir ca 95000kr. Vill ni vara snälla och visa uträkningen?

    1. Vi tog de faktiska kostnaderna som lön+bil+mat+hotell och fick det till 72000 kr/vecka. delade det på en timpeng och fick 1800 kr/timma och sedan gånger 165 timmar som man gör ungefär på en månad/heltid och sedan på en årslön. Vi tog inte upp arbetsgivaravgifter eller semesterersättning. Att vi gjorde utan arbetsgivaravgifter och semersättning är för att inte dribbla in oss i allt för mycket i siffror.

      Och som du skriver skulle det bli ännu mer om andra avgifter+ ersättningar togs med.
      Hälsningar Marianne

      1. Nja, det blir väl tvärtom? Landstinget hyr läkaren, och hyrbolaget får betala sociala avgifter, dvs läkaren kostar 62k / vecka.
        En sjuksköterska anställd av landstinget kostar däremot både lön och sociala avgifter.

        Eller tänker jag helt fel?

        /Syster Aril

        (Ska vi visa upp och jämföra dessa hutlösa kostnader för hyrpersonal så måste uträkningarna vara överensstämmande med verkligheten, annars anses vi bara gnälliga)

    2. Du glömde multiplicera veckokostnaden. En månad är väl i snitt 4 1/3 vecka vilket till och med ger (62000+3000+1000+6000)*4 1/3 = 312000 kr per månad. :/

  2. som stafettläkare kommer jag aldrig upp i sådana summor för 40 timmars arbetsvecka. Jag betalar resan själv och boendet. Jag betalar dessutom min vidareutbildning med egna pengar. Innan jag kunde börja arbeta som stafettläkare hade jag gått 5,5 år på Karolinska Institutet. Jag hade jobbat som vikarierande underläkare 1 år innan jag fick påbörja min AT-tjänstgöring, som varade i 2 år. Därefter gick jag en utbildning i 5 år för att bli kompetent, så att jag fick arbeta på egen hand. I min dagliga gärning gör jag ingrepp som fodrar att jag tar mig genom huden och in i kroppens olika organ. Jag hjälper till att laga de människor som går sönder av olika anledningar. Jag tror inte att en vanlig distriktsköterska skulle klara de arbetsuppgifter jag har under en dag, så jag tycker tonen och argumenterandet i er blogg bör bygga på fakta och inte svammel och grova spekulationer. Ni försöker vinna enkla poäng genom att angripa en yrkeskår, som ni inte tycks veta så mycket om.

  3. Problemet är att det är pga brist på distriktsläkare på den aktuella platsen drivit upp läkarlönen, inte brist på distriktssköterska. Att gång efter annan jämföra vår lön med läkarlöner anser inte jag vara rätt strategi. Vi är en egen yrkesgrupp med en egen yrkesstolthet. Visst är det fel att någon tjänar så mycket, men det är inte läkarens fel. Det är arbetsgivaren som betalar lönen på uppdrag av politikerna. Det finns många andra som också tjänar väldigt mycket pengar som inte är just läkare. Tillgång och efterfrågan! Vi kan inte hålla på och gnälla om hur mycket alla andra tjänar utan istället hävda vår egna suveränitet. Jag är vård mer lön för jag är speciallist och utbildad på det här. Se mig, ni politiker! Detta får ni för lönen ni betalar mig. Men läkarens jobb kan vi INTE göra. Vi har INTE samma arbetsuppgifter, det är fel att skriva att skillnaden mellan en distriktsläkare och en sjuksköteska är att distriktsläkaren har rätt att skriva dödsbevis. För läkaren i beskrivningen har väl arbetat som distriktsläkare, inte AT-läkare?
    / Ann-Katrin Stenkvist, Distrikssköterska.

  4. Tyvärr blir denna debatt ofta snedvriden då man ofta utgår ifrån att sjuksköterskor och läkare har samma kunskap och ansvar, vilket tyvärr inte är sant.
    Läkare har det yttersta medicinska ansvaret för patienterna och ska således ha skälig kompensation för det. Lönen en stafettläkare har är hög, med rätt. Man lämnar sitt hem och blir borta på annat ort under några veckor(vikariat är oftast ett par veckor). Dessutom brukar firmor kräva specialistkompetens och inte legitimerad vilket ni har fel på.
    Dessutom har jag inte hört om mat och hotellboende som ingår. När mina kollegor gjort liknande så fick de bo i jourrummet och laga egen mat, detta i Dalarna.

    Jag stödjer lönekampen för sjuksköterskor och tycker att det borde vara en bättre löneökning med tid. Men den lönen skall inte ställas i jämförelse med läkares då arbetsuppgifterna är olika med annat ansvar.

  5. Vad jag vet så får inte heller sjuksköterskor skriva vårdintyg för LPT?

    Varför slå mot stafettläkare och kalla dem skrupellösa?

    Får ni enbart extremt överbetalda oerfarna nylegitimerade läkare som stafetter?

    Vad hjälper det er sak att peka ut och peka finger på andra professioner – i detta fall läkare – för att få upp er lön? Med största sannolikhet hjälper det inte er alls. Ni gör en strawman. Pinsamt tycker jag.

    Det är politiker som sett till att det här systemet finns, det är landsting som inte ser vad som behöver göras – det är inte några skrupelfria stafettläkare med tjocksmockplånböcker som gör att sjuksköterskors löner är låga.

    Jag kan lova att läkare står bakom er i er kamp för bättre villkor och lön – men ni gör er själva en otjänst att peka finger på oss. Påvisa istället hur sjuksköterskornas flykt till privat vård, bemanningsföretag och utomlands påverkar och kostar samhället – och via det argumentera till skäliga löner. Ni är ju värda det. Men att fortsatt gnälla på stafettläkare (vilket visst har tagits upp i debatten flertalet gånger under de senaste åren) och i princip skriva att de är oerfarna skrupellösa typer ger er inget…..

  6. Hej Marianne.
    Jag tycker det är synd och kontraproduktivt att du raljerar och smutskastar läkare då alla vi som jobbar inom vården lider av liknande systemfel!
    Bristen på ssk beror på en ovilja att betala en adekvat lön, bristen på fast allmänläkare i Brunflo likaså! Att antyda att en nylegitimerad läkare kan jobba utan nära handledning och kontroll visar i bästa fall på okunskap från din sida!
    Att du antyder att sjuksystrar har motsvarande utbildning och kompetens som läkare är förvånande? Är det Vårdförbundets offentliga åsikt??? Utbildningarna och arbetsuppgifterna skiljer sig åt och bör göra det då vi kompletterar, inte ersätter varandra!
    Låt var och en göra sina arbetsuppgifter.
    Snälla, sluta kasta skit i sidled när du vill komma åt landstinget!!

  7. Då skulle det ju vara bra att ersätta dsk med erfarna undersköterskor istället, så kunde man spara ännu mer pengar. Eftersom läkare kan ersättas med ssk så kan väl ssk ersättas med usk, till en ännu lägre kostnad, det är väl ännu smartare?

  8. Hej! Är helt överens med er att stafettläkarsystemet är dåligt för vården. Men ni skriver:

    Lagstyrt är följande: Sjuksköterskan får inte skriva dödsbevis, men får konstatera tidpunkten för döden enligt gällande kriterier efter delegering av läkare. Sjuksköterskan får heller inte skriva sjukintyg till försäkringskassan.

    Alla andra arbetsuppgifter kan en sjuksköterska med formell kompetens enligt lagen egentligen utföra.

    Stämmer verkligen detta? Får en sjuksköterska skriva ut (alla) läkemedel? Får en sjuksköterska ställa diagnos?

    Mvh Anders

  9. Väldigt många fel i artikeln. Poängen att man i jämtland kan och såklart övervägt o försökt satsa på fler dsk istället är rätt. Sedan är ju 62000 kr lön till företag dvs man måste själv som läkare betala arbetsgivaravgift, semester, sjukersättning o tjänstepension på det också. Jag kan inte förhållandena i just östersund, men där jag arbetat ingår inte mat eller ngn bil och boendet är en landstingslägenhet med sjukhus filtar etc. Dessutom lite konstigt att räkna in resa o boende i lönen, men naturligtvis ska man räkna in det i kostnaden. Vad gäller utbildning ska man mig veterligen vara specialist för att få den lönen o har då ytterligare 5 års specialistutbildning. Sedan är man i jämtland i svårt läge där man stoppade stafettläkare under några månader för ngt år sedan och det blev då så mkt att göra för de fasta läkarna som var kvar att en mkt stor andel av dem sa upp sig o flyttade. Att ha bara stafettläkare är tycker jag kanske ffa inte dyrt utan största problemet är kontinuitet och att det inte går att utbilda nya själv då man inte har några handledare. Sedan kan man ju välja att helt enkelt köra utan läkare och bara med dsk och ändra politikt så att dsk får skriva recept, sjukskrivning o ta alla medicinska besluten. Jag kan tycka att vi har utbildning som är olika inriktad och att vi inte kan göra varandras jobb så bra som vårt eget.
    Generellt har man mycket stort ansvar som dsk särskilt på mindre vc och bör naturligtvis ha betalt därefter, men det gäller ju även om situationen hade varit att det inte fanns några stafettläkare.

  10. varför är det inte fler skattebetalare som får reda på dessa siffror? Vi vet som jobbar i vården att för varje läkare som jobbar korta perioder får vi mer att göra, och patienterna får sällan den behandling och uppföljning de har rätt till. De flesta läkare är bra men ärligt! Det är klart de gör det för pengarna.

  11. Varför verkar det som att Vårdförbundet endast arbetar för sjuksköterskorna? Varför lyftare man inte fram andra yrkesgrupper såsom BMA och liknande. Fokus har under senare år legat på SSK och därmed har BMA blivit lidande i lönefrågorna bl a. Hur kommer ni aktivt arbeta för att åtgärda detta?

  12. Hej!

    Det här är ett svårt problem att lösa. Jag tycker att det verkar vara hög tid för invånarna i Östersunds kommun, men även invånare i andra kommuner, att ställa den här typen av frågor till sina förtroendevalda och övriga ledningsfunktioner.

    Dessvärre är väl inte den här typen av vårdplanering sensationell eftersom det pågått under decennier. Tidigare landstingsråd känner säkert till problematiken och kan svara för hur utvecklingen historiskt sett ut?

    Dilemmat är väl till största delen brist på sökande till de utannonserade tjänsterna varför ledningen tillåter sig att ta in hyrläkare, eller s.k. stafettläkare. Så frågan hamnar återigen till varför det är läkarbrist i Sverige? Varför utbildas det så få läkare?

    Tack för ett bra inlägg till denna viktiga debatt.

    Hälsningar,
    Karl, kommuninvånare i Region Östergötland

    Ps.

    Hoppas invånare engageras av ert inlägg, och deras företroendevalda landstingsråd (i t.ex. Jämtlands läns landsting fyra personer), beslutande tjänstemän likaså

    Ds.

  13. Visst är lönerna orättvisa men är det helt fel att påstå att läkaren får 297 000/månad rakt ned i sin plånbok?
    ”enskilda läkares redan smockfeta plånböcker?! Smockfet betyder i detta fallet 297 000 kr x 12 mån”
    297000 är ju vad hen kostar, inte va hen tjänar. Ni angav ju att läkaren får ut 62000. Om hen kommer och jobbar två veckor så har hen iofs gratis bostad och bil. Å andra sidan kommer väl hen inte kunna hyra ut sin egen bostad motsvarande veckor så det är inte någon egentlig vinst. Den enda ytterligare vinsten är väl att man har gratis bil under de veckor man jobbar. Å andra sidan bor man på annan ort, lämnar sin sociala kontext samt bor på hotell eller landstingshotell, inte så muntert.
    Efter skatt får en dsk i Värnamo med 40 000 i månadslön ut 28 300
    Hyrläkaren får i samma område ut 37900 av sin 62000 brutto.
    De flesta uthyrningsföretag erbjuder ej semesterersättning eller avtalspension, det ska alltså läkaren avsätta pengar för själv.
    Min poäng är att det är inte läkaren som tjänar fantasisummor, de kostar fantasisummor för landstinget.

  14. Att stafettläkare tjänar i överkant kan de flesta hålla med om. Detta är en tråkig baksida av utbud-efterfrågan på kompetens i en tid av urbanisering. Enligt mig så borde man styra upp regler, ex att läkare inte får stafetta i det landsting som det bor. Att bekräfta sjuksystrar att de gör ett ytterst viktigt och bra jobb för vården är bra, att racka ner på läkare är en dålig vinkel. Denna artikel andas att sjuksköterskor skulle kunna ta över läkares jobb, detta är tyvärr felaktigt och snudd på befängt. Det finns åtskilliga åttaganden utöver de som nämndes som en läkare får/bör göra som en syster inte får, där kanske den viktigaste är att skriva ut läkemedel. Vidare var det en väldigt märklig jämförelse i hur länge läkare och sjuksystrar utbildat sig. Var tappades läkarnas specialiseringtid bort, den är 5-7 år utöver första 7 åren för grundutbildning och AT? Sjuksystrar och läkare har olika kompetens som på olika sätt behövs inom vården. Det är ju ett skäl till att en läkare inte är behörig att söka en sjuksystertjänst. Låt oss prata och problematisera stafettandet bland läkare, men låt oss sluta racka ner på läkare och försöka likställa olika viktiga kompetenser inom vården!

  15. En sjuk lön hade varit gött att ha om den motsvarar sju lönen för sju vanliga sjuksköterskor.

  16. Hej Marianne och Robin!

    Jag är underläkare och är uppvuxen i en mindre ort Jämtland. Jag har själv upplevt hur läkarbristen i Jämtland påverkar den vård man får mycket negativt. Jag ser i dagsläget hur dåligt primärvården fungerar, till följd av bristen på stationära läkare, för släkt, vänner och bekanta på den ort där jag växt upp. Detta oroar mig väldigt!

    Då jag började utbilda mig så hade jag målet att flytta hem till Jämtland igen och utbilda mig till distriktsläkare. Nu är detta inte längre ett lockande alternativ då jag inser att jag inte kommer kunna få en tillfredställande handledning under min specialistutbildning, då arbetssituationen för primärdvårdsläkare i Jämtland i dagsläget tycks otroligt belastande och då Jämtlands läns landsting tycks sakna vettiga visioner för hur man ska lösa denna situation. Primärvården i Jämtland (enstaka undantag finns) tycks helt enkelt inte det minsta attraktiv som arbetsplats.

    Till ert blogginlägg:
    Jag är positiv till att ni tänker ”utanför boxen”.
    Men: I mina ögon är det faktum att man hyr in så många stafettläkare ett symptom på en sjuk situation men i dagsläget en fullt förståelig lösning. Distriktssköterskor är _inte_ kompetenta att göra en läkares jobb på samma vis som läkare _inte_ är kompetenta att göra sjuksköterskors jobb. Våra utbildningar ser helt olika ut och våra erfarenheter under arbetslivet likaså, vi har därmed helt olika expertis. Vi klarar inte att ge våra patienter en säker och god vård utan varandra. Idén att anställa distriktssköterskor _istället_ för läkare är helt befängd!

    Landstinget i Jämtland måste istället grundligt analysera hur man kan göra Jämtland läns landsting till en långsiktigt attraktiv arbetsgivare för kompetent personal av olika kategorier (läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, sjukgymnaster, BMA m.fl). Jag känner många läkare och sköterskor som är intresserade av att bo i Jämtland pga närheten till natur, utbudet av aktiviteter med mera. Man avstår på grund av en mycket tung arbetssituation. Att ersätta stafettläkare med distriktssköterskor gör det inte på något vis mer lockande för läkare (och möjligen inte heller distriktssköterskor?) att etablera sig i Jämtland.

    Vänligen,
    Ylva

    1. Hej Ylva!
      Tack för din beskrivning av arbetsmiljön som många av distriktsläkarna har. Det är något som vi känner igen oss i. I vår profession som sjuksköterskor i kommunen är detta något som vi stöter på i kontakten med vårdcentralerna.
      Avsikten med bloggen är egentligen två, dels att tydliggöra/debattera de absurda/onödiga kostnader som hyrläkarsystemet skapar samt dess negativa effekt på samhällsekonomin.
      Det andra syftet är att visa på vilket slöseri det är att inte använda våra professioners kunskap fullt ut. Trotts att en sjuksköterska naturligtvis inte kan börja jobba som eller ersätta en läkare ser vi att det finns många arbetsuppgifter som en specialistsjuksköterska kan göra, men som hen inte får pga vårdens hierarkiska isärhållandeprinciper. Det har också en negativ effekt på samhällsekonomin.
      Vi ställer oss också frågande till bristen på karriärmöjligheter mellan specialistsjuksköterska och läkare, läs gärna debattartikeln via länken i bloggen ”Svar på tal”.
      Stort ansvar vilar på våra politiker att ta ansvar för de beslut de tar i vårdfrågor. De behöver reflektera över att personalsäkerhet och patientsäkerhet inte är ett motsatsförhållande.
      Tack/ Marianne och Robin

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Boka din lönecoachning!

Nu är äntligen vår digitala lönecoachning i gång igen efter sommaren. Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.

Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.

Säkra din plats här!