Samvetsklausul - Pandoras ask
Samvetsklausul – att få neka till att utföra arbetsuppgifter som strider mot en arbetstagares samvete.
Ett skrämmande ord, med en lika skrämmande innebörd.
Vad det betyder i praktiken är att till exempel en barnmorska får neka till att delta i abortvård då hen inte vill vara med om att släcka liv. Om detta var allt, kanske det i sig, inte skulle vara så stort problem.
Men detta är inte allt och barnmorskor är inte den enda yrkeskategorin som berörs. Från att en oönskad graviditet upptäcks till att aborten är utförd är det många arbetsplatser med många olika yrkeskategorier som kan beröras. Vägen kan börja på en vårdcentral för att gå vidare till gynmottagning, dagkirurgi och operation. Har patienten otur och kanske börjar blöda i efterförloppet kan vägen bli utökad med ambulans, akutmottagning, operation igen osv. På dessa arbetsplatser finns många olika yrken representerade, sjuksköterska, distriktsläkare, barnmorska, intensivvårdssjuksköterska, undersköterska, operationssjuksköterska, anestesisjuksköterska, gynekolog, anestesiolog, ambulanssjuksköterska och ambulanssjukvårdare.
Att införa en samvetsklausul är att öppna Pandoras ask. Om jag kan åberopa mitt samvete när det gäller aborter, vad finns det då som hindrar att jag även åberopar detta vad gäller att vårda exempelvis homosexuella? En sjuksköterska som är jehovas vittne kan vägra att administrera en blodtransfusion, en muslim vägra vårda en kristen och tvärtom, en rasist vägra vårda invandrare. Listan kan göras lång men allt detta är egentligen oväsentligt.
I Sverige gäller lika vård för alla.
När vi stämplar in på jobbet är vi vår proffesion. När traumalarm röd tjuter i min sökare har jag att infinna mig på akutens traumarum så fort som möjligt. Där ska jag ställa mig i mitt hörn där garderoben finns med den utrustning som är mitt ansvar och där står jag som operationssjuksköterska. Inte som Lene. Som operationssjuksköterska ska jag utföra det som ingår i min proffesion och utöver det hjälpa till så gott jag kan. Där kan ingen hänsyn tas till om jag inte vill utföra vissa specifika sysslor. Rätten till lika vård för alla oavsett vem hen är och vad hen söker för, är större än min privata önskan att utöva ett visst yrke. Så är det idag och så måste det fortsätta vara.
Operationssjuksköterska
Lene Lorentzen
Boka din lönecoachning!
Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.
Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.
Säkra din plats här!